Tahta ve saha savaşçıları

Tahta ve saha savaşçıları

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Spor camiasında genel olarak menajerlerin isimlerinin yıldız oyuncuların önüne geçtiği çok rastlanır bir durum değildir. Hele bu spor dalı satranç ise birçok kişi satranç oyuncularının birer menajerlerinin olduğunu bile bilmezler. Oysaki zirvede yer alan birçok GM nin birlikte çalıştıkları ekipleri vardır. Bu takımları satranç camiası genelde bilmez, sadece oyuncuları takip ederlerdi.

 

Ta ki Topalov-Danailov ikilisi ortaya çıkana kadar. Topalov’un yıldızının parlaması ile aynı hızla menajeri Danailov’un da ismi ön plana çıkmaya başladı. Önce düzenlemiş olduğu MTel Masters turnuvası ile daha sonraları da Topalov’un fırtına gibi estiği Dünya Şampiyonası turnuvasında (Arjantin) en son olarak ta herkesin çok yakından takip ettiği Kramnik- Topalov maçı esnasında ratingi tavana ulaştı. Yayınlanan haberler de sürekli Topalov’un yanında (birçoğunda önünde!) yer alan Danailov kimi çevrelere göre çokta uygun olmayan bir yöntemle oyuncusunu savunmakta, kimilerine göre ise görevinin gereğini yapmakta. Ama bir gerçek var ki satranç menajerleri liginde ratingi tavana ulaşmış bir kişi olarak isim yarattı.

Peki, Danailov’un bu kadar ön plana çıkmasında yer sahibi olan olaylar nelerdi?

 



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

1.MTEL MASTERS TURNUVASI:

Dünyanın en kuvvetli oyuncularını bünyesinde toplayan ve anlaşmalı beraberliklerin yasaklanarak, turnuvalara heyecan getirmeyi amaçlayan bu turnuva, düzenlendiği dönemde gerek ülkesinde, gerekse dünya da çok ses getirdi. Organizasyon komitesinde Bulgaristan başbakanının da bulunduğu bu turnuva, Danailov’un da yıldızını parlatmayı başardı.

 

2. DÜNYA ŞAMPİYONLUĞU TURNUVASI ( ARJANTİN )

Topalov’un efsane performansı ile kazandığı turnuvada yanında daima o vardı. Düzenlenen basın toplantılarında, verilen röportajlarda, yemekte, davetlerde kısacası Topalov’un içinde bulunduğu bütün fotoğraf karelerine girerek camiaya Topalov ile kendi adını birlikte ezberletmeyi başardı.

 

3. KRAMNIK İLE DÜNYA ŞAMPİYONLUĞU KARŞILAŞMASI ( ELİSTA )

Çoğu satranç sever eski gücünde olmayan Kramnik’in (ki aslında olimpiyatlarda ve Dortmund turnuvasında elde ettiği başarılarla eski performansına geri dönme yolunda olduğunun sinyallerini veriyordu.) Topalov karşısında pek bir şansının olduğunu düşünmüyordu. Fakat işler hiçte beklendiği gibi olmadı ve Rus büyükusta çok iyi bir başlangıç yaparak Topalov ve ekibini tabiri yerinde ise bozguna uğrattı. Burada işlerin satranç tahtası başında kötü gittiğini fark eden Danailov’a sahada görev düşüyordu. O da kendilerine karşı Arjantin’de kullanılan silahı Elista’da uygulamaya karar verdi. 3.gün sonunda Kramnik’in neden bu kadar başarılı olduğunu bulmuştu. Fritz 9!. Chessbase üretici firmasının bu programı, Kramnik’e dünya şampiyonluğu yolunu açıyordu. İddiaları ise Arjantin’de kendilerine yöneltilenle hemen hemen aynıydı. Kramnik maç boyunca normal bir insanın tuvalete gitme sayısından çok daha fazla sayıda masadan kalkarak kameraların olmadığı bölümde Frtiz 9’dan yardım alıyordu. İspatını da kendince şu şekilde yapmıştı. ‘Kramnik’in kazandığı oyunları günümüzde piyasada yer alan satranç programları ile analiz ettik ve hamlelerinin %80 inin Frtiz 9’un 1.sırada tercih ettiği hamleler ile aynı olduğunu bulduk. Kramnik’in bu programdan yardım aldığı aşikardır!’  Bu sözleri ile aslında yerinde bir müdahale yapmış oldu. Maça Kramnik’in gösterdiği tepki ile bir süre ara verildi. Hatta 5. maça çıkmadı ve Topalov ( ki kazanan aslında Danailov dur.) hükmen bir galibiyet elde etti. Bu sözleri ile Frtiz 9’a aslında iltifat ettiği kanısındayım. Görüyoruz ki bilgisayar programları gün geçtikçe Dünya şampiyonu seviyesinde oynamaya başlıyorlar J . Kişisel görüş olarak Toplaov ve ekibinin atladığı nokta Kramnik’in ikili maçlardaki inanılmaz performanslarının ve tecrübelerinin göze ardı edilmesidir. Hatırlarsınız ki Kasparov’a karşı elde ettiği galibiyet ve Leko’ya karşı savunduğu  (inanılmaz gergin geçen maçlar sonunda) unvanı onun ne denli güçlü bir maç oyuncusu olduğunu gösteriyor.

 

Önümüzdeki günlerde Topalov ve Danailov daha birçok şekilde karşımıza çıkacak gibi görünüyor ve satranç severler olarak merakla yeni maceralarını bekliyoruz.

 

 

 satranç savaşçıları

 

Danailov kimdir?

 

1961 yılında Bulgaristan’da dünyaya gelen Danailov menajerlik kariyerinden önce oyuncu olarak ta isim yapmış bir kişi. 2466 elo puanına sahip bir uluslar arası usta olan Danaliov, daha sonraları menajer olarak satranç camiasındaki varlığını sürdürmeye devam etti. Bu günlerde Topalov’un menajeri olarak anılan Danailov, aynı zamanda GM Karjakin, GM Ponomariov gibi çok önemli oyuncularında ekibinde yer almaktadır.

 

 


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Anahtar Kelimeler
Topalov
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir