Nasıl Dünya Satranç Şampiyonu olursunuz?

Nasıl Dünya Satranç Şampiyonu olursunuz?

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

80-90 yıl öncesine kadar Dünya Satranç Şampiyonu olabilmeniz için sayısı çok da olmayan turnuvalarda başarılı olabilmeniz ve de bir Dünya Şampiyonluğu maçı için gerekli ödülü bulabilmeniz lazımdı. Tüm bunları yapmanız halinde bile şampiyon sizi kabul etmeyebilirdi. Günümüzde şartlar tartışmalı olsa da daha adil. 14 Mart’ta başlayacak turnuva Anand’ın rakibini belirleyecek! Bakalım bu turnuvada kimler var?

Londra Adaylar Turnuvası

Heyecanla beklenen turnuva 14 Mart – 1 Nisan tarihleri arasında Londra’da düzenleniyor. Magnus Carlsen,  Levon Aronian,  Boris Gelfand, Alexander Grischuk, Vassily Ivanchuk, Vladimir Kramnik, Teimour Radjabov ve Peter Svidler çift tur döner bir turnuvada Anand’ın rakibi olabilmek için mücadele edecekler.

 

  1. Magnus Carlsen (NOR, 2861)
  2. Vladimir Kramnik (RUS, 2810)
  3. Levon Aronian (ARM, 2802)
  4. Teimour Radjabov (AZE, 2793)
  5. Alexander Grischuk (RUS, 2764)
  6. Vassily Ivanchuk (UKR, 2758)
  7. Peter Svidler (RUS, 2747)
  8. Boris Gelfand (ISR, 2740)

 



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Carlsen, Kramnik ve Aronian 2011 ve 2012 rating listelerinde ortalama ratingleriyle ilk 3’te oldukları için Adaylar Turnuvası’na katılmaya hak kazandılar. Teimour Radjabov organizasyonun wild card seçimiydi. Grishchuk, Ivanchuk ve Svidler ise FIDE Dünya Kupası’nda ilk üçe girdikleri için hak kazandılar. Boris Gelfand ise Dünya Şampiyonluğu maçında Anand ile oynadığı için hak kazandı.

calsen-anand

Bu kapışmayı acaba Dünya Şampiyonluğu maçında görebilecek miyiz?

Anand ile oynamaya hak kazanmak şüphesiz en büyük ödül.Bununla beraber turnuvada 510,000 avroluk teselli ödülleri de var! Programda bir değişiklik olmazsa ki satranç dünyasında çok sık rastlanan birşeydir. Kasım 2013 yılında turnuva galibi Anand ile Dünya Şampiyonluğu Maçı yapacak.

Satrançseverlerin çoğu Magnus Carlsen’i Anand’ın karşısında görmek istiyor. Yalnız istatistiklere göre kuvvetli oyuncuların katıldığı turnuvalarda favori oyuncunun birinci gelme ihtimali düşünüldüğünden daha az. Her ne kadar futbol kadar olmasa da satrançta da pek çok değişken ve garip gelecek şekilde şans faktörü de önemli olabilmekte. Carlsen son yıllardaki performansını bakalım bu önemli turnuvada yansıtabilecek mi?

Haberin resmindeki pulda gözüken eski Dünya Satranç Şampiyonu Jose Roul Capablanca. Arka plandaki resimde 5 yaşındayken babasıyla satranç oynuyor. Pul 1970 yılında Capablanca’nın hatırasına Küba tarafından çıkartılmış.


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Anahtar Kelimeler
Dünya Şampiyonluğu
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir