Kasparov 50 yaşında!

Kasparov 50 yaşında!

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

 

Eski Dünya Satranç Şampiyonu Garry Kasparov 13 Nisan’da 50’nci yaşını kutladı. Türkiye’de de en çok tanınan satranççı olan Garry Kasparov yurdumuzda TRT’li dönemlerde Karpov ile yaptığı maçlarla bilinmeye başladı. Garry Kimovich Weinstein Bakü’de doğdu ve satrançtaki erken başarılarıyla ünlü Botvinnik Okulu’na seçildi. Erken yaşta babasını kaybeden Kasparov annesinin soyadını (Kasparian) aldı.

Satranç gücü hızla artan Kasparov 12 yaşındayken kuvvetli 18 yaş altı Sovyet Birinciliği’ni kazandı. 1980 yılında Büyükusta, Dünya Gençler Şampiyonu ve paylaşmalı Sovyetler Şampiyonu oldu.

Kasparov 1983/84 Adaylar Maçlarını kazanarak (Beliavsky, Korchnoi ve Smyslov’u yendi) Karpov ile maç yapmaya hak kazandı. Rating listesinde 1 numara olan Kasparov, şampiyon Karpov ile destensı maçlarına başladı.

1984 yılındaki ilk maçta Karpov hızlıca 4-0 öne geçti. 6 galibiyetin yettiği maçta durum 5-0 oldu ama Kasparov strateji değiştirerek maçı 5-3 skoruna taşımayı başardı. Maçta 48 oyun oynanmıştı ki karşılaşma FIDE’nin kararıyla iptal edildi.

kasparov-karpov



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

1985 yılındaki maçta Kasparov henüz 22 yaşındayken Karpov’u 13-11 yenerek satranç tarihini en genç şampiyonu oldu.

1987 yılında yapılan maçın son oyununu kazanmak zorunda olan Kasparov bu zor işi başararak skoru 12-12 yaptı ve unvanını korudu.

 

 

1990 yılında Kasparov bir kez daha Karpov ile karşılaştı ve bu maçı da 12.5-11.5 kazandı. 144 oyunluk mücadelelerinde Kasparov 21 oyun kazandı, 19 oyun kaybetti ve 104 beraberlik oldu.

1993 yılında Karpov eleme maçlarında Short’a kaybedince Kasparov – Short maçı gerçekleşti. Bu maçı ve 1995 yılında anand ile yaptığı maçı da kazandı. 200 yılında eski öğrencisi Kramnik’e ise kaybetti. 2005 yılında ise Kasparov beklenmedik şekilde satrancı bıraktığını ilan etti.

Kasparov 255 ay boyunca rating listesinde 1 numara olmak gibi zor bir rekorun sahibi. Ayrıca 2851 rating rekoru ancak bu yıl carlsen tarafından kırılabildi. Ratingde enflasyon olduğu düşünülürse Kasparov’un başarısının tam olarak geçildiği de söylenemez.

Kasparov’un bilgisayarlarla mücadelesi de oldukça ilgi gördü. 1996 yılında Deep Blue’yu yendi ama 1997 yılında Deeper Blue’ya kaybetti.

Satrancı bıraktıktan sonra Kasparov Rusya’da politika konusunda aktif oldu.

Kasparov 3 kez evlendi. İlk eşi Masha’dan bir kız çocuğu, ikinci eşi Yulia’dan erkek çocuğu oldu. Son eşi Daria ile aşağıda görülmekte ve ondan da bir çocuğu var.

kasparov-daria


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Anahtar Kelimeler
Kasparov
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir