Ivanchuk matı nasıl görmez!

Ivanchuk matı nasıl görmez!

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

 

“Ivanchuk şah çeke çeke geliyor.”   “Anand batmış durumda, berbat!. Ivanchuk kaleyi alacak ve mat eder. Oyun bitti!” “Peki neden mat etmiyor? Görmüyor mu hamleyi? İnanılmaz bir hamlede mat var ve Ivanchuk hala düşünmekte!”

Bir futbol maçı tarzında anlatılan oyun hayretler verici şekilde biter. Anand ile Ivanchuk arasındaki bu oyunu haberin devamında izleyebilirsiniz. Videoda 7:20 anından itibaren Ivanchuk’un 1 hamlede mat konumunda ne yaptığını görülmekte.

Anand – Ivanchuk 1994 Londra Final Yıldırım Maçı



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

1994 yılında Londra Grandprix’sinin finaline Ivanchuk ve Anand kalır. Hızlı satranç maçları eşitlikle sonuçlanınca oyun yıldırıma kalmıştır artık. Caro Kann Savunması’nda bir anda Anand’ın şahı açıkta kalınca Ivanchuk arka arkaya tehditlerle rakip şahı mat ağına sokar. Yapacağı Vxh1 hamlesiyle mat edecekken bir anda Ivanchuk donar kalır ve yılıdırım için uzun sayılabilecek bir düşünme süresinden sonra başka hamle yaparak mat etmez. Sonra da toparlanan Anand oyunu kazanır.

Oyun esnasında Anand’ın sakin tavırları satranç psikolojisi açısından adeta ders niteliğinde. Belli ki mat olduğunu gören Anand hiçbir şey olmamış gibi hamlesini yapıyor ve bekliyor. Oyunun geriliminden ve Anand’ın sakin tavırlarından etkilenen Ivanchuk ise olmayacak şekilde 1 hamlede matı kaçırır.

Aslında nadir olsa da Büyükustaların bu tür hatalarına rastlanıyor. Kramnik’in uzun bir düşünceden sonra bilgisayara 1 hamlede mat olması en bilindik örnek.

Bu oyunu gördükten sonra aynı şey başınıza gelirse sizin de mazeretiniz artık hazır: “Ivanchuk da 1 hamlede matı kaçırmıştı!”

 

Oyunu tahtada izleyebilirsiniz.


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir