Havuzda Kıyafetli Dünya Şampiyonu!

Havuzda Kıyafetli Dünya Şampiyonu!

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Onuncu oyunda beyaz taşlarla berabere yapan Carlsen 6.5 – 3.5 sonucu ile yeni Satranç Dünya Şampiyonu oldu. Carlsen bu unvana 22 yaş 357 gün ile ulaşan en genç ikinci oyuncu oldu. Kasparov’un rekoru 22 yaş 210 gündü. (Ponomariov’un 18 yaşında olması dikkate alınmazsa) Bu başarı ile Carlsen hem rating listesinde birinci hem de Dünya Şampiyonu. Yanda Carlsen yaşına uygun bir şekilde şampiyonluğunu havuza atlayarak kutladı!

Artık umudunu kaybeden Anand son oyunda Carlsen’in 1.e4 hamlesine 1…c5 Sicilya savunması ile yanıt verdi. Carlsen beklendiği gibi yine sağlam ve uzun soluklu baskı yaratacak bir sistem seçti. Oyunda 30.Ac3 ile oldukça üstün konuma geçebilecek olan Carlsen 30.exd6 ile sadece üstünlük elde etti. Girilen At oyunsonunda zorlayan taraf yine Carlsen oldu.

Her ne kadar normal yaşamda arkadaşça ilişkilere sahip olsa da Carlsen son oyunu kazanca zorlayarak Anand’ı psikolojik olarak da ezmeye çalışıyordu. Belki de bunun sebebi gelecek Dünya Şampiyonluğu Adaylar Maçları’nda Anand’ın da otomatik olarak yer alacak olmasıydı. Carlsen sadece büyük bir yetenek değil ama inanılmaz hırslı bir oyuncu. Bu açıdan Kasparov ve Fischer’e daha çok benziyor. Fischer de Taimanov ve Larsen’i yenerken 6-0 yenmeyeyim son oyunu berabere bırakayım diye düşünmemişti.

anand dusunuyor

Şampiyonluğun son anlarını yaşayan Anand konsantre olmaya çalışıyor. Hindistan’ın spor kahramanı Anand her türlü saygıyı hak ediyor. Belki tahtını daha da koruyabilirdi ama Carlsen gibi bir oyuncu talihsizliği oldu. Elbet bir gün her şampiyon unvanını kaybedecek ama yenilmeden çekilenler de var; Alekhine dünya şampiyonu iken öldü. Fischer, Karpov ile maç yapmadı. Ve Kasparov da zirvedeyken bıraktı.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

carlsen-oynarken

Carlsen daha önce de oynadığı Fb5’li varyantı tercih ediyor. Çok gözde olmayan bir varyant ama beyazla baskılı konum yaratıyor. Bundan sonra bu varyantlar daha da moda olacak! Bir de oyunsonu kitaplarının satışları artacakmış! Bir dönem satrançseverler Karpov gibi oynamaya çalışırlardı. Sonra ise moda Kasparov’un Şah Hint’i ve Najdorf’u oldu. Şimdi hangi açılışlar moda olacak acaba? Belki de yeni moda fazla açılış çalışmamak olur!

 

 

 


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir