Carlsen Tata’yı 1.5 puan farkla kazandı!

Carlsen Tata’yı 1.5 puan farkla kazandı!

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

12 – 27 Ocak tarihleri arasında düzenlenen Tata Çelik Turnuvası’nın A kategorisini 13 turda 10 puan ile Magnus Carlsen kazandı. 2930 performans gösteren Carlsen anlık 2872 eloya ulaştı. İkinci 8.5 puan ile Aronian olurken Wang Hao’ya kaybeden Anand  8 puanda kalarak Karjakin ile 3-4 derecelerini paylaştı.

Tata Çelik Turnuvası Final Turu

Magnus Carlsen 13 turda 10 puan alarak turnuvayı Aronian’ın 1.5 puan önünde kazandı. Bu skor ile Kasparov’un 1999 yılında elde ettiği başarıyı yünelemiş oldu. Turnuvanın son turunda Carlsen rakibi Giri karşısında zor duruma düştü. Neredeyse kayıp konuma düşen Carlsen bir berabere kombinezonu ile oyunu kurtarabildi. Şah Hint Savunması’nın keskin bir varyantına giren Carlsen’in amacı belli ki turnuva zaferini son tur galibiyeti ile taçlandırmaktı.28.Va3 sonrasında Carlsen çok zor duruma düşebilirdi ama 28.Vd6? hamlesi 28…Fxb3 hamlesine izin verdi. Beraberliğe razı olmayan Carlsen şansını 28…Ae8?! ile zorladı ama oyun sürekli şahla sonuçlandı.

tata-14-1

 



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

 

 

– Bugün tehlike altında mıydınız?

– Evet belli bir yerde konumu yanlış değerlendirdim. Rakibim de avantajı elde edecek şekilde doğru oynadı. Sonrasında da en doğru hamleleri oynayamadı ve kurtuldum.

– Turnuvanın en iyi oyunu hangisiydi?

– En iyi oyun Aronin – Anand oyunuydu. Benim oyunlarıma gelirse çok öne çıkan oyun var mı bilemiyorum. İlginç mücadeleli oyunlar oynadım. Örneğin Harikrishna oyunu.

– Wijk aan Zee’ye geldiğinizde beklentileriniz nelerdi?

– İyi bir sonuç elde etmek istiyordum tabii ki. Eğer üst düzey oynarsam ciddi artı skor elde edeceğimi umuyordum. Turnuvada avantaj sahibi olduğum tüm oyunları kazandım ve kötü konumdaki oyunlarımı da berabere yaptım.

– Senin için çok iyi bir seneydi. Son senede sadece bir oyun kaybettin ve girdiğin turnuvaların hepsini kazandın. Sonraki hedefin ne Dünya Şampiyonluğu mu? 2900 rating mi yoksa hepsi mi?

– Kaybetmeden çok oyun kazanamazsınız. Önemli olan çok kazanabilmek. Önümdeki turnuva “Adaylar Turnuvası” (Anand ile Dünya Şampiyonluğu maçı yapacak oyuncuyu belirleyecek turnuva –  Satranç Okulu) Önemli bir turnuva. Yarışmanın keyfini çıkaracağım.

Kasparov rakiplerine ciddi fark atan bir oyuncuydu. Sizin yaklaşımınızın farklı olduğunu görüyorum. Kasparov açılışlara çok önem veren bir oyuncuydu. Sizin oyunlarınıza baktığımda ise teorinin 10-15 hamleyi geçmediğini görüyorum. Bu yaklaşımınızın sebebi ne?

– Bilmiyorum. Artık günümüzde açılıştan üstünlük elde etmek çok zor. Sadece oynanabilir konumlar elde etmeye açlışıyorum.

– Ama kırkıncı hamleden sonra eşit olacak konumlara da giriyorsunuz.

– Sadece oynamaya devam ediyorum.

– Mesela Karjakin oyunu.

– Konumumu çok sevdiğimden girmedim ama oyunortasını çok iyi oynayamadım ve oyunsonunda da risk görmedim. Sadece en iyi hamleleri yapmak ve konumumu geliştirmek istiyordum. Bu oynamak ve açılışa güvenmeksizin rakiple mücadele edebilmekle ilgili.

tata-14-3

Ermeni Büyükusta Aronian ikinci oldu.

 

tata-14-4

Kötü bir turnuva geçiren Wan Hao son turda etkili biçimde Anand’ı yendi.

 

Final Sıralaması

tata-tabela-14


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Anahtar Kelimeler
Carlsen
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir