Carlsen Kazandı! Durum 3-2

Carlsen Kazandı! Durum 3-2

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Hindistan’da oynanan Dünya Şampiyonluğu Maçı’nda ilk galibiyeti Carlsen elde etti. İlk dört oyunun berabere bitmesinden sonra beşinci oyunda beyazla oynayan Carlsen eşit gözüken bir oyunsonu konumunu tercih etti. Normal şartlarda iki Büyükustanın beraberede anlaşabileceği konumu zorlayan Carlsen şaşırtıcı bir galibiyet ile önemli bir avantaj kazandı. Kalan 7 maçta şüphesiz Anand’ı zor günler bekliyor. Buna benzer şekilde Anand hem Topalov hem de Gelfand karşısında geri düşmüş ama maçı kazanmayı başarmıştı.

Carlsen sahip olduğu elo ile dünyanın şüphesiz bir numarası. Bununla beraber en ilginç özelliklerinden birisi eşit gözüken veya kazanılmaz gibi gözüken konumları kazanma becerisi. Bu özelliğini Anand karşısında yine gösterdi. Eski yıllarda oyunsonunda usta olmak için yaşlı ve tecrübeli olmak gerektiğine inanılırdı. Carlsen’in bu genç yaşta bu becerisi inanılmaz!

 

Anand gibi bir Dünya Şampiyonu’nu bu şekilde yenmek şaşırtıcı. Oysa Carlsen bunu sıklıkla yapıyordu. Aşağıdaki oyun da Kramnik’e benzer bir oyunsonunda kazancı.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

 

 

Yine iki kale fil oyunsonunu Caruana’ya karşı kazanmıştı. “Caruana’nın suçu ne?” yazımızda Carlsen’in nasıl kazandığını incelemiştik.

 

Carlsen oyunsonlarında çok başarılı ama başarısının sebeplerinden birisi de girdiği oyunsonlarında ufak da olsa üstünlüğünü olması ve bunu büyük enerji ile değerlendirmesi. Yukarıdaki üç oyunsonunda da üstünlük var. Carlsen – Anand oyununda Anand’ın piyon adacığı daha fazla. Aynısı Carlsen – Kramnik oyununda da geçerli. Carlsen – Caruana oyununda ise Carlsen’in fili daha aktif konumda.

Yarın Türkiye saati ile 11:30’da maçı canlı izleyebilirsiniz. Bakalım Anand beyazla dişlerini gösterecek mi? Maçın daha heyecanlı geçeceği kesin.


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir