Carlsen – Anand Maçı Cumartesi Başlıyor!

Carlsen – Anand Maçı Cumartesi Başlıyor!

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Carlsen ile Anand arasında beklenen Dünya Şampiyonluğu Maçı Rusya, Sochi’de nihayet başlıyor. Geçen sene Carlsen, Anand’ı 6.5 – 3.5 yenerek şampiyon olmuştu. Anand Adaylar Turnuvası’nı kazanarak bu sefer şampiyonluğa aday oyuncu olarak tekrar Carlsen’in karşısında. Maçla ilgili bazı Büyükustaların tahminleri şöyle: 

Maxime Vachier Lagrave (24): Carlsen 6.5 – 4.5 kazanacak. Dünyadaki en iyi oyuncu o ve psikolojik ve açılış olarak daha iyi hazırlanacağını düşünüyorum. Anand’ın geçen maçtaki hatalarından ders alacağını düşünüyorum. Ama bu sefer geçen seni fırsatları yakalayacağını da sanmam.

 

Levon Aronian (32): Carlsen açıkça maçın favorisi çünkü Anand onla oynamakta psikolojik zorluk çekiyor. Umarım maç heyecanlı ve mücadeleli geçer ama eğer Carlsen başta bir oyun kazanırsa maç ilginçliğini kaybeder. Geçen seneki maç gibi kuru bir karşılaşma olacağını sanmıyorum. Anand bu sene daha iyi oynadı ve geçen seneden daha iyi hazırlandı, kazanmak için şansı olacaktır.

Şehriyar Mamedyarov (29): Carlsen kazanacak ama kolay maç olmayacak. +3 ile kazanacağını düşünüyorum. Şu anda en iyi oyuncu o.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Alexander Grishchuk (31): Maçın favorisi Carlsen olarak görülüyor ama geçen senekinden daha ilginç bir maç olacağını ve mücadeleli geçeceğini umuyorum. Dünya Şampiyonluğu Maçı özeldir ve kim aksini söylerse boş konuşur. Evet yine Anand ama yine ilginç ve farklı olacak. Anand’ın pek çok güçlü yanı var, hep hazırlıklı ve aktif konumları tercih ediyor. Eğer oyunlarda saldırgan konumlar elde edebilir ve feda hazırlayabilirse Carlsen maçı ile ilgili iyimser olabilir.

Carlsen ise zayıflamadı. Bu yaz hem rapidde hem de yıldırımda Dünya Şampiyonu oldu. Bu inanılmaz bir başarı, yıllarca bu tekrarlanılamaz. Maçta pek çok şey Anand’a bağlı. En iyi oyununu sergilediğince Carlsen’den aşağı olduğunu düşünmüyorum. Ama Carlsen daha dengeli ve en iyi formuyla daha çok oynuyor. Eğer Anand en iyi performansını gösterirse sonucu kestirmek zor.

ivanchuk komik

En cesur tahmin Ivanchuk’un!

Vassily Ivanchuk (45): 6-6 ve Anand uzatmalarda maçı kazanacak. Neden mi? Objektif olarak Carlsen şu anda daha güçlü ama iki önemli şey var: 1) Carlsen, Anand’a karşı oynamak istemiyor. Anand’ın ise bu tür durumlarda (Aynı rakiple birden fazla kez oynamak) daha çok tecrübesi var. Onun Kramnik, Kamsky, Kasparov ve Karpov maçlarını hatırlayabiliriz. 2) Carlsen, Rusya’da oynamak istemedi. Ve bu iki sebepten maçın ortada geçeceğini düşünüyorum. Peki Anand 6-6’dan sonra neden kazanacak. Eşitlik Anand’ı daha çok memnun edecek ve bu moralle Carlsen’i yenecek.


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir