Bulgar hakem oyuncuyu soydu!

Bulgar hakem oyuncuyu soydu!

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Bulgaristan’da 16-22 Aralık tarihlerinde düzenlenen bir turnuvada Borislav Ivanov’u hile yapıyor şüphesiyle hakemler soydu. Bir kanıt bulamayan hakemler özür diledi. Satrançta bilgisayar yardımı tehlikesi ve paranoyası devam ediyor.  Her olağanüstü başarının ardında bir bilgisayar mı yatar?

2227  ratinge sahip Ivanov Zadar Açık Turnuvası’nda hayatının performansını gösterdi. 25 yaşındaki oyuncu turnuvada 9 turda 6 puan aldı ve 2697 performans gösterdi. Bojan Kurajica, Robert Zelcic, Zdenko Kozul ve Ivan saric gibi Büyükustaları yenen oyuncudan hakemler şüphelendi ve oyuncu elektronik alet şüphesiyle arandı.

Gazetelere göre Ivanov gönüllü olarak tişörtünü çıkardı ve ceplerini boşalttı. Hakemler bir kanıt bulamayınca özür diledi.

Hakemlerin böyle bir hakkı olup olmadığım şüpheli ama davranışlarını FIDE kurallarının şu iki maddesine bağlamaktalar.

13.1 Hakemler satranç kurallarının uygulanmasını sağlamalılar



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

13.2 Hakem turnuva için en iyi olacak şekilde hareket etmeli. İyi bir oyun ortamı sağlamalı ve oyuncular rahatsız edilmemeli. Yarışmanın devamı sağlanmalı.

2 ay önce de bir Büyükustadan şüphelenilmiş ve hakem oyuncunun cep telefonunu araştırmak istemişti. Bunu reddeden oyuncu hükmen yenik ilan edilmişti. Konuyla ilgili yazıyı “Satrançta Hile Skandalı” haberimizden okuyabilirsiniz.

Ivanov şu ana kadar 400 oyun oynamış ve ratingi şu anki ratingini ciddi şekilde aşmamış. Eski oyunlarını inceleyince büyükustalara direnç gösteremeyen bir profil çizmekte. Bu turnuvada ise 4 GM yenip 2697 performans göstermesi olağanüstü. Böyle bir başarı imkansız değil ama belli ki ciddi şüpheler oluşturmuş durumda.

Satranç dünyasında oluşan bilgisayar hilesi korkusu sonucunda artık sıra dışı her başarı şüphe çekiyor. Hakemler ise bu tehlikeyi ve paranoyayı engellemek için belirsiz maddeleri kullanmak zorundalar. FIDE’nin ciddi bir düzenlemeyi ne zaman yapacağı hala bir merak konusu!

 


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir