Avrupa Kulüpler Kupası Günlüğü

Avrupa Kulüpler Kupası Günlüğü

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

3-10 Ekim tarihlerinde Çeşme’de yapılan Avrupa Kulüpler Kupası Türk oyuncuları açısından her anlamda olumlu geçti. Eczacıbaşılı Şehriyar Mamedyarov birinci masalarda Kasparov, Adams, Shirov, Ivanchuk ve Khalifman gibi oyuncuların önünde 2783 performans ile birinci masalarda altın madalya aldı. Marmaris takımının ikinci masasında oynayan Doğan Reyhan IM normu almayı başardı. İTÜ’lü Alper Efe Ataman da masasında gümüş madalya aldı.

Turnuvada Eczacıbaşı son tur galibiyeti ile 7 puan aldı ve 16-21 derecelerini paylaştı. Eşitlik bozmada 21’inci olan Eczacıbaşını 22’inci sırada yer alan 6 puanlı Marmaris takip etti. Turnuvaya iyi başlamayan TED takımı eksik kadroyla yarışmasının dezavantajını yaşadı. Son turlarda Suat Soylu’nun takıma katılmasıyla toparlanan TED, 6 puan alarak turnuvadan iyi bir dereceyle ayrıldı. İTÜ takımı o­nur Kınsız, Selim Çıtak, Alper Efe Ataman gibi genç transferleriyle turnuvanın belki de gücüne oranla en iyi performansı gösteren takımı oldu. Alper Efe Ataman masasında dereceye girdi. So­n zamanlarda çıkış yapan 19 yaşındaki Selim Çıtak  5 oyunda 4.5 puan ile masa derecesini garantilemişken takım için oynamayı tercih etti. Ne var ki son iki turu kaybedince masasında dereceye giremedi. Buna rağmen en başarılı Türk oyuncular arasındaki yeri fazla sarsılmadı. İsviçre sistemi ile oynanan turnuvalarda sık rastlanabilecek şekilde İTÜ takımı son tur kuvvetli bir takım ile oynadığından turnuvayı hak ettiğinden az bir şekilde 5 puan ile bitirdi.

Marmaris’in başarılı ikinci masası Doğan Reyhan ilk IM normunu aldı. Fotoğraf Eczacıbaşı – Marmaris maçından. Bu turda Reyhan, IM Haznedaroğlu’nu yenmeyi başardı.

Eczacıbaşı takımı beşinci turda Shirov, Short, Sokolov, Bologan, Movsesian ve Kozul’dan oluşan güçlü Bosna Sarajevo takımı ile oynama şansını yakaladı. İlk masada Mamedyarov Shirov karşısında Açık İspanyol oynayarak rahat berabere yaptı. Aynı  devam yolunu 2 tur önce Kasparov’a oynayıp kaybeden Shirov oyundan sonra Mamedyarov’un yaptığı yeniliği çok beğendiğini dile getirdi.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Artema takımının kaptanı Sunay Chobanov, Klara Kasparova ve Ziya Ahmedov. Kasparov’un kitabını çevirmekte olan Ziya Ahmedov Kasparov’un annesi ile bol bol sohbet etme fırsatını elde etti. Annesine çok düşkün olan Kasparov onun bir sözü üzerine tanışmadığı Ahmedov’a selam bile verdi. Son turda NAO’nun berabere yaparak birinciliği elde etmesi üzerine annenin yaptığı yorum ise bir hayli ilginç: “Oğlum  NAO takımı anlaşmalı beraberlik yapmaz diye düşünüyordu. Oysa ne kadar safmış! Kesinlikle bu olayı protesto ediyorum!”

Eczacıbaşılılar ve Kasparov. Soldan sağa: Emre Can, Reşat Alatalı, Murat Eczacıbaşı, Kasparov, Sunay Chobanov, Ziya Ahmedov, Selim Gürcan ve Evgeniy Vasyukov. Uzunca yıllar Karpov’un sekundantlığını yapan ve bir anlamda düşman kampta çalışan Vasyukov ile Kasparov da resimden önce kısa bir sohbet yaptılar. Vasyukov Kasparov’a son tur neden Huzman’ı yenemediğini sorunca Kasparov ” Evgeniy Andreyeviç harika bir At oyunsonu kazanma imkanı vardı ama 30 saniye arttırma bu fırsatı bana vermedi” dedi. Rus kültüründe Kasparov’un Vasyukov’a Evgeniy Andreyeviç diyerek baba adı ile hitap etmesi en saygı dolu yaklaşım kabul ediliyor. Ziya Ahmedov da Kasparov’a asla Kasparov diye hitap etmediğini hep Garry Kimoviç dediğini söyledi.

Kasparov tüm başarısızlığına rağmen son gün epey sempatikti. Fotoğrafta Faruk Eczacıbaşı’nın oğlu 9 yaşındaki Murat Eczacıbaşı ile görülüyor. Babası ile son tura gelen Murat Eczacıbaşı da satranca düşkün.

Eczacıbaşılılar analiz yaparken. Mamedyarov son tur oyununu kazandıktan sonra Eczacıbaşı antrenörü Vasyukov defalarca “Olağanüstü oyun!” demekten kendini alamadı. Resimde Eczacıbaşı Spor Kulübü Başkanı Faruk Eczacıbaşı da oğlu ile yakından analizleri takip ediyor.

Zor geçen turnuvada eğlenceli anlardan biri. WGM Zeynep Mamedyarova’ya sürpriz doğum günü partisi. İyi ki doğdun Zeynep!

Şampiyon NAO takımı. Ortada kupayı tutan takımın milyarder sponsoru Madam Ojjeh.

Genel istek üzerine Chessbase sitesindekine benzer olarak bayanlar turnuvasından da görüntüler veriyoruz. Resimler TSF’den alınmıştır.


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir