2005 A.B.D. Satranç Şampiyonası Başlıyor !

2005 A.B.D. Satranç Şampiyonası Başlıyor !

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

2005 A.B.D. Satranç Şampiyonası 23 Kasım – 5 Aralık 2004 tarihleri arasında 9 tur İsviçre Sistemi formatında San Diego, Kaliforniya’da düzenleniyor. $250.000 ödüllü turnuvanın en dikkat çeken yanlarından birisi, 90’lı yılların en kuvvetli satranç sporcularından GM Gata Kamsky’nin uzun bir aradan sonra bu denli kuvvetli bir turnuvaya katılıyor olması…

GM Kamsky doktorluk eğitimi nedeniyle satranç kariyerinin zirvesindeyken satrancı bıraktığını belirtmişti. Yıllar sonra doktorluktan vazgeçip avukatlık eğitimini tamamladığı öğrenilen GM Kamsky, bu turnuvaya gelmeden önce New York Masters serisinde önemli oyuncularla antreman maçları yapmıştı. Bakalım GM Gata Kamsky, bu turnuvada eski günlerini aratmayacak bir performans gösterebilecek mi?

Hergün 2000 ziyaretçinin beklendiği turnuvaya GM Kamsky dışında GM Nakamura, GM Shabalov, GM Christiansen, GM Onischuk, GM Yermolinsky gibi birçok büyükusta da katılıyor.

159 yıllık bir gelenek olan Amerika Satranç Şampiyonası’nın yok olmasını engelleyen kişi ise Seattle’lı zengin işadamı Erik Anderson. Kendisi, Prag Antlaşması’nın başrol oyuncularından olan bir başka Seattle’lı GM Yasser Seirawan tarafından satranca sahip çıkmak adına bundan 4 yıl önce ikna edilmişti. Amerika Şampiyonaları’na sponsor olmanın yanı sıra Anderson, Amerikan kamuoyun dikkatini satranca çekebilmek ve ilkokul çağındaki çocuklara satrancı öğretmek ve sevdirmek parolasıyla yola çıkan “First Move” adlı projeyi de başlatmıştı.

 

Turnuvanın baş sponsoru ve zengin işadamı Erik Anderson

Turnuvanın formatını “Yarı-Açık” olarak nitelendirmek mümkün. En yüksek ratinge sahip 17 sporcu (12 Erkek, 5 Bayan), 2003 ve 2004 yılları Gençler Şampiyonları ve 2002-2003 Grandprix Şampiyonu ile direkt olarak katılma hakkına sahip. Daha sonra kalan 43 sporcu ise Amerika’da yıl içerisinde düzenlenen önemli turnuvalar olan World Open, National Open, Chicago Open, Foxwoods Open gibi turnuvalardan gösterdikleri performans ile elde ettikleri kontenjan ile bu turnuvaya katılıyorlar. En son olarak organizatörler Amerika Satranç Federasyonu’na 2 “wild-card” kullanma hakkı vermişler ve bu yıl bu noktalara GM Gata Kamsky ile 14 yaşındaki genç yetenek Salvijus Bercys seçilmiş.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Zaman kontrolü ise 40/100, 20/50, 10+30″ bitmece.


Turnuvanın düzenleneceği Hilton La Jolla Torrey Pines Oteli

Turnuvadaki yüksek ödülün yanı sıra, organizatörler mücadeleci satrancı teşvik edebilmek adına En İyi ve En Spektaküler Parti ödüllerinin yanı sıra, “Bent Larsen Kombinatif Satranç Ödülü”nü de tüzüğe eklemişler. Bu heyecanlı partilere satrançseverler Internet Chess Club kanalıyla takip edebilecekler.

Gerçekten de ülke şampiyonaları bir ülkenin en önemli organizasyonları. Her ne kadar değişik formatta olursa olsun, Rusya ve Amerika’da ulusal şampiyonalara verilen önemi görmek, Türkiye’deki satrançseverleri özendiriyor olmalı diye düşünüyorum. Umarız A.B.D. Şampiyonası’ndaki mücadele, bize Rusya Şampiyonası’nı aratmayacak ölçüde heyecanlı ve zevkli partiler verir!

Resmi Site: www.uschesschampionship.com

Amerika Satranç Vakfı Sitesi: www.af4c.org

Haber: Alper Efe Ataman


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir