Okan Bayülgen’in Satranç Boks Maçı

Okan Bayülgen’in Satranç Boks Maçı

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Satranç boks sporu zeka ile kas gücünü birleştiren bir spor. Bir satranç boks maçını nakavtla ve mat ederek kazanabilirsiniz. Diğer ihtimaller ise hakem kararıyla boks maçını kazanmak veya satranç maçını zamandan kaybetmek. 2006 yılından beri resmi olarak yapılan bu ilginç karma spor 2008 yılında da Okan Bayülgen’in dikkatini çekti ve profesyonel boksör Fırat Arslan ile satranç boks maçı yaptı.

 

Disko Kralı’nda satranç boks maçı

2008 yılında Kanal D kanalında canlı yayında Okan Bayülgen ve WBA interim şampiyonu, profesyonel boksör Fırat Arslan satranç  boks maçı yaptı. Taraflar ikişer dakikadan 3 tur boks maçı ve aynı şekilde yine ikişer dakikadan 6 dakika satranç oynadılar. Bu zorlu maç için Okan bayülgen boks dersleri aldı, antrenman yaptı. Fırat Arslan şov amaçlı bu karşılaşmada zaman zaman Bayülgen’in suratına vurmasına izin verdi.

satranc-boks-3



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Boksta yaş sebebiyle de oldukça zorlanan Bayülgen, magazin basınına göre “Canlı yayında dayak yedi”

satranc-boks

2 dakikalık zorlu boks maçından sonra taraflar satranç tahtası başına oturdular. Karşılaşmanın bu bölümü kesinlikle Okan Bayülgen için rahatlatıcıydı. Oyun nasıldı derseniz pek içi açıcı değil!

Bayülgen – Fırat

1. e4 e5 2.d3!? d6 3.g3 Af6 4.Fe2? Olmadı Bayülgen! Hem g3, hem Fe2. Sanırım birisi kapalı oyna diye akıl vermiş ama sen Fg2 yapmayı unutmuşsun.

satranc-boks-2

Satrançtan sonra yine boks. Satranç adına güzel bir tanıtım. Şimdilik Türkiye’de bu tür karşılaşmalar eksik olsun; sadece satranç olsa yeter.

İnsan bu spor hakkında şunu düşünmeden edemiyor; başa alınan darbelerle kaybedilen hücreleri satranç oynayarak telafi edebilir misiniz?

satranc-boks-5

 Okan Bayülgen – Fırat Arslan Maçı

Satranç yorumlarına dikkat!

Dünya Satranç Boks Şampiyonası 

Bu da 2006 yılından beri biletli seyirciye yapılan satranç boks maçından bir görüntü.

Satranç boks maçlarının geçmişi 1978 yılına kadar gidiyor. 1978 yılında ilk kez Stewartve James Robinson kardeşler kendi aralarında maç yapmışlar.

2006 yılında 400 biletli seyircili maç gerçekleşti. Zoran Mijatovic rakibi Frank Stoldt karşısında Vezir Gambiti oynadı. Satrancın yedinci turunda 3 hamle sonra mat olacağını anlayan Mijatovic maçı terk etti.

2008 yılında FIDE Başkanı Kirsan Ilyumzhinov kendi yaptığı bir dostluk satranç boks maçını FIDE sayfasında yayınladı. Aynı yıl 19 yaşındaki Rus matematik öğrencisi Nikolai Sazhin, Frank Stoldt’u yenerek dünya şampiyonu oldu

2009 yılında Sazhin’i yenen Leo Kraft şampiyon oldu. 2000 seyirci karşısında oynanan maçta Grünfeld Savunması yapılmıştı.

2010 yılında satranç boks maçları avrupaya yayılmaya başladı. İngiliz boksör Tim Woolgar rakibi Hubert Van Velik’i yendi.

2011 yılında Avrupa’da satranç boks maçları yaygınlaştı. Nikolay Sazhin rakibi Andy Costello’yu Sibirya’da yendi.

2012 yılında Nikolay Sazhin yine  Costello ile karşılaştı. Beyazla oynayan Costello Şah Hint Atak yaptı.Satrançta pasif duruma düşen Costello boksta bastırdı ama maçı yine Sazhin kazandı.

 


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir