Carlsen duvarı yıktı ve unvanını korudu!

Carlsen duvarı yıktı ve unvanını korudu!

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

2014 FIDE Dünya Şampiyonası’nın dördüncü Berlin Varyantı’nda Carlsen beyazla kazanarak Anand’ın duvarını yıktı ve unvanını korumuş oldu. Oyun dengede giderken Anand kilitlenmiş vezir kanadında hareketlenme yaratabildi. Beyazın a4 ve c4 piyonuna rağmen …b5 süren Anand oyuna hayat verdi. Ne var ki devamında gelen Petrosianvari kalite fedası iyi çıkmayınca oyunu Carlsen kazandı. Oyundan sonra Carlsen “Feda geldiğinde oldukça mutluydum çünkü kompansasyon olmayacağını düşünüyordum.” diye yorum yaptı.

 

 Anand o kritik konumda ve maç boyunca başka yerlerde de sinirlerine hakim olamadığını itiraf etti. “Oyunda önce benim sinirlerim kırıldı.” dedi. “Carlsen genelde daha dengeliydi.”

 

carlsen-anand112



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Carlsen bir süredir rahatsız olduğunu ve maçın bitmesinin kendisini rahatlattığını söyledi. Ayrıca son anlardaki konumun sakinliğini bozduğunu da itiraf etti. “O kadar heyecanlandım ki kendimi kontrol etmekte zorlandım”

Berlin’deki bu kazanç 2000 yılında Kramnik’in Kasparov karşısında ilk kez oynayıp popüler etmesinden sonra yine şampiyonluk maçında elde edilen ilk galibiyetti. Berlin duvarı gerçekten sağlamlığıyla bilinen bir sistem.

carlsen-anand113

Maçın son anlarında Carlsen sakin durmaya çalışırken görülüyor.

Carlsen “Bugün en zor gündü” diye yorum yaptı. “12. oyuna kalmasını pek istemiyordum”

18-23 arasındaki hamlelerini eleştirdi çünkü siyaha vezir kanadında yarma imkanı vermişti. “Ondan sonra durumu toparlayışımdan memnunum” diye yorum yaptı.

 GM Dejan Bojkov’un analizleriyle oyun

Anand “Çok gerilimli oyundu.  …b5 yarmasını yaptığımda eğer piyon alınmazsa çok gerilimli konum olacağını görmüştüm.” dedi.

Bigisayarlar 27…Kb4’ü beğenmediğine göre Anand başka neye bakmıştı? 27…Kb3’ü de düşünmüştü ama 28.Kb1 Kab8 29.Kxb3 Kxb3 30.Fxa5 Ka3 31.Fc7 Kxa4 sonrasında Anand konumu eşit olarak değerlendirmişti. “Neden birden kalite fedası yaptığımı bilemiyorum. Kötü bir kumardı ve cezalandırıldım.” diye yorum yaptı Anand.

O kalite fedasından sonra Carlsen takımı oldukça heyecanlıydı. Sadece Carlsen’in babası ve menajer Espen Agdestein sakin durmaya çalışıyordu.

carlsen-anand114

Kazanç konum netleşince Agdestein rahatlamıştı.

carlsen-anand115

2100 civarında güce sahip olan baba Henrik Carlsen’in kalite fedası sonrasındaki ifadesi de aşağıda.

carlsen-anand116

Oyun bittikten sonra oyuncular kısa bir süre sahnede oyunu tartıştılar. Carlsen 27…Kb4 olmadan siyahın rahat olduğunu söyledi. Ayrıca 29.Ah5 ve f piyonunu ilerletme fikrini sevmişti. Siyahın en önemli taşı olan Fe6’yı sarsmak önemliydi.

carlsen-anand117

Anand riskli satranç oynamayı planlamadığını ve 27’nci hamledeki fedanın “Hissi bir karar” olduğunu söyledi. O anda pek de iyi düşünemediğini itiraf etti. Anand 2013 yılına göre daha iyi oynadığını söyledi ama rakibinden daha zayıf anı olmuş ve bu da maçın sonucunu belirlemişti.

carlsen-anand118

Karşılaşmada ilk kez Anand ile Carlsen ayrı olarak basın ile görüştü. Anand’a sorulan sorulardan birisi üst seviye satrancı bırakma planı olup olmadığıydı. Anand “Hayır” cevabını verdi nezaketle. Oysa ki geçen sene de Anand’a satrancı bırakıp bırakmayacağı sorulmuştu. Satranç açısından cahilce sorulara yine hayır cevabını vererek zorlu rakipleri aşmış ve Carlsen’in karşısına çıkmayı başarmıştı. Kim bilir belki Anand üçüncü kez yine Carlsen’in karşısına çıkabilir.

Carlsen-Anand 2014 | Skoru

# Ad Rtg Perf G01 G02 G03 G04 G05 G06 G07 G08 G09 G10 G11 G12 Pts
1 Carlsen 2863 2832 ½ 1 0 ½ ½ 1 ½ ½ ½ ½ 1   6.5/11
2 Anand 2792 2798 ½ 0 1 ½ ½ 0 ½ ½ ½ ½ 0   4.5/11

Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir