Satrançta Kaba Hatalardan Sakınmanın 7 Yolu

Satrançta Kaba Hatalardan Sakınmanın 7 Yolu

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Pek çok satranççı kaba hata yapmaktan şikayetçidir. Elbette hataları sıfıra indirmek mümkün değil ama kaba hatalardan sakınmak mümkün. Kaba hatalardan kasdettiğimiz hemen cezalandırılan hamlelerdir.

Rakibinizi anlayın!

Bu iyi satranç oynamanın birinci kuralıdır. Rakip hamlesini yapar yapmaz kendinize hamlenin sebebini ve sonuçlarını sorun. Rakip tehdit mi yaratıyor? Tehdit yaratıyorsa bir başka gizli tehdit daha mı var? Rakibiniz hamle yapar yapmaz yine rakibin hamle yapacağını düşünerek rakibi anlamaya çalışın. Ve elbette Polyannacılık yapmayın, rakibin en iyi hamlelerine bakın!

Hamlelerinizi kontrol edin.

“Büyükusta Gibi Düşün” kitabında Büyükusta Kotov aynı hamleleri sürekli tekrar etmenin yarattığı zaman kaybından bahseder. Elbette aynı hamleye 10 kez bakmayın ama muhakkak kontrol edin.

İçgüdülerinizle hamle yapmayın!

Bazen gözünüze çarpan hamlenin çok iyi olduğunu düşünürsünüz ve içinizden “Hamle bu olmalı” dersiniz. Belki bu hamleyi başka ünlü bir oyundaki hamleye benzetmişsinizdir veya o hamleden sonra oluşan konum hoşunuza gitmiştir. Bu tür duygular hamlenin doğru olması için yeterli değildir.

Taktik soruları çözün.

Bol soru çözmek geometrik olarak tahtaya hakim olmanızı sağlayacağı gibi belli taktik temaları da öğrenmenizi sağlar. Pek çok zaman hatalar rakibin taktik numaralarını görmemekten başınıza gelir. Satranç Okulu 1a ve Satranç Okulu 1b okumak için güzel kitaplardır.

Mümkün olduğunca derin hesaplayın.

Eğer hesaplanacak bir şeyler varsa hesap yapılmalı. 2 hamle ilerisi sizin için iyi olabilir ama analiz devam edince ya kötü çıkıyorsanız?



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Önceki maddeleri her hamlede uygulayın.

Başta çok disiplinli olabilir ve tavsiyelere uymaya çalışırsınız. 10, 20, 30 hamle yaparsınız ama bir hamlede üşenip uygulamaya ara verirseniz başınıza kötü şeyler gelebilir.

Kaba hatadan sonra hemen terk etmeyin.

“Yine yaptım yapacağımı!” diyen çoktur. Belki siz kaba hata yaptığınızı düşünüp yanılıyorsunuzdur veya gerçekten kötü bir şeyler oluyordur ama devamında şansınıza size yarayan bir hamle çıkıyordur. Bunun netleşmesi için biraz daha oynayabilir veya soğukkanlı şekilde konumu analiz edebilirsiniz.


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Anahtar Kelimeler
Satranç Eğitimi
Kategoriler
Makaleler
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir