01242017Sal
Last updateCts, 23 Tem 2016 1pm

marketbanner-1

1994, 1998 ve 2000 yıllarında Olimpiyat Milli Takımında oynadı. Yıllardır satranç öğretmenliği ve antrenörlüğü yapıyor. Yaklaşık 15 yıldır da uzun soluklu olarak Satranç Okulu'nu yürütmekte.
Kas
01

Satrançta Sistematik Düşünme - 5

kasparov dusunurken"Bir taşı korunuyor olması onu istemeyeceğimiz anlamına gelmez" Bu sözü öğrencilerime söyleyebildiğim anlar beni çok mutlu eder çünkü üst düzey bir tavsiyede bulunma fırsatı elde etmiş olurum. Daha önceki derslerde öğrencilerin olası tehditleri görmekte zorlandıklarından bahsetmiştim. Önerdiğim "5 Madde Yöntemi" ise bu sıkıntıya çare bulmaya yönelikti. Öğrenci tehditleri farkettiği zaman bile yararlı bir tehdidi yapmaya çekinebiliyor çünkü "Ben tehdit edersem o da korur" şeklinde düşünüyor. Oysa ki tehditlerde amaç hemen kazanmak olmayabilir. Eğer öncekinden daha iyi bir konum elde edebiliyorsak da bu tatmin edici bir durumdur. Nasıl Roma bir günde kurulmadıysa güçlü oyuncularla oynarken de bir hamlede kazanmayı bekleyemeyiz. Elbette güçlü rakipler nadiren de olsa büyük hatalar yapabilirler ama pek çok zaman da bu büyük hatalar büyük baskılar sonucunda gelir.
Devamını oku
943 Hits
Eyl
18

Tarihi Oyun, Tarihi Sonuç!

emre can2016 Bakü Olimpiyatlarında Türkiye olağanüstü başarı elde etti. Bu başarı elbette tüm oyuncuların ortak başarısı. Ama bazı oyunlar vardır ki zaferi kesinleştirir ve bu Olimpiyatta olduğu gibi tarihi bir başarıya imza atar. Son turda Gürcistan ile karşılaşan Türkiye 2.5 - 1.5 kazanarak Olimpiyatta 6. olmayı başardı. Siyah taşlarla GM Gelashvili'yi öğretici biçimde yenen GM Emre Can adeta tahtada strateji dersi verdi. 10 yıl öncesinde Türkiye'nin seçkin oyuncuları ile maçlar yapan Gürcü oyuncular oyuncularımıza şans vermezlerdi. Aradan geçen yılları Türkiye iyi değerlendirdi ve bu olağanüstü sonucu elde etti. Gelashvili - Can oyununu stratejik olarak fazla analize girmeden sizin için analiz ettik.
Devamını oku
964 Hits
Eyl
14

Kramnik'ten Harika Oyun!

Kramnikten harika oyunUzunca bir süredir Olimpiyat Şampiyonu olamayan Rusya Bakü'deki yarışmaya birinci sırada başladı ama yine umduğunu bulamadı. Karjakin, Kramnik, Tomashevsky, Nepomniatchi ve Grishchuk'tan oluşan takım üçüncülükle yetindi. Takım bekleneni veremese de Eski Dünya Şampiyonu Vladimir Kramnik 8 turda 6.5 puan ve 2903 performans ile 9.3 rating kazandı. Son yıllarda daha mücadeleci oynayan Kramnik, son turda GM Vocatura'ya karşı oyunsonu oynamayı tercih etti ve çok öğretici biçimde kazandı. Hem konumsal değerlendirme hem de taktik açıdan bu ilginç oyunu sizlerle paylaşıyoruz.
Devamını oku
1109 Hits
Eyl
14

Satrançta Sistematik Düşünme - 4

satranc stratejiŞAT yöntemine önceki derste değinmiştik. Bu yöntem en üst düzey oyuncuların da kullandığı bir yöntemdir. Elbette seviye yükseldikçe analizin derinliği ve doğruluğu artmaktadır. Oyuncu sadece kendi hamlelerinde değil ama rakibin hamlesi için ve zorunlu hamleler devam ettiği sürece tüm hamlelerde ŞAT (Şah çekiş, alış, tehdit) yöntemini uygulamalıdır.

1700 - 1800 UKD altı oyuncularda yaşanan en önemli sıkıntılardan birisi oyuncuların özellikle yehdit hamlelerine yeterince dikkat etmemesidir. Satranç oynarken temelde iki şey yaptığımızdan bahsetmiştik; güzel tablo çizmek ve hesap makinesi olmak. Her ne kadar oyuncu hesaplamanın öneminin farkında olsa da bazen kendini tablo şeklinde oynamaya kanalize eder çünkü ŞAT'ı yaptığını düşünmüştür. Oysa ki çok kritik bir tehdit hamlesi gözünden kaçar!
Devamını oku
876 Hits
Eyl
08

Satrançta Sistematik Düşünme - 3

sistematik dusunme 2Önceki yazımızda rakibin hamlesini anlamanın öneminden bahsetmiştik. Bunu iyi çözümledikten sonra yine ilk yazımızda bahsettiğimiz gibi iki türlü düşünme yolu bulunmakta: 1) Güzel tablo çizmek. 2) Hesap makinesi olmak.

Öncelik hesap makinesi olmaktadır. Rakibin taktik fikirlerini de anladıktan sonra siz de hesap yapmalısınız. Temel hesap yapma yöntemimiz ise ŞAT'dir. Eğitim cdlerimizde sıklıkla bahsettiğimiz bu yöntem tüm güçlü oyuncular tarafından kullanılır.

Devamını oku
952 Hits
Eyl
07

Yumruklanmaya Uygun Bir Surat

carlsen kucukAzerbaycan, Bakü'de oynanmakta olan Olimpiyatların ikinci turunda Carlsen'in açılış tercihi herkesi şaşkınlığa uğrattı. Carlsen tur öncesi hangi açılışı yapacağını takım arkadaşlarına söyleyince Hammer'in ilk düşüncesi Carlsen'in suratına bakıp "Yumruk yemeye ne kadar da uygun bir yüzü var." olmuş. Carlsen uzun açılış teorilerinden kaçınan bir oyuncu ama ikinci turda Büyükusta Hossain'e karşı yaptığı ilk hamle uzunca bir süre unutulmayacaktır. Oyuna zamanında Nimzowitsch'in oynadığı ama kendine pek taraftar bulamayan 1.e3 hamlesi ile başlıyor. Şu anda düşük rakip ortalamasına karşı 4 turda 3 puan alabilen Carlsen olimpiyatlarda genelde kötü bir performans göstermekte. Haberin devamında oyunu anazli olarak inceleyebilirsiniz.

Devamını oku
593 Hits
Eyl
03

Olimpiyatlara Türkiye'den Bakış

ozgur akman sliem citak ataman42. Satranç Olimpiyatı tüm heyecanı ile Azerbaycan, Bakü'de başladı. Belki de  en görkemlisi olan bu Olimpiyata 13.3 milyon avro harcandığı söylenmekte. Azerbaycan'daki büyük ilgi satrancı adeta ülkenin en önemli gündem maddesi haline getirmiş durumda. Açık kategoride 180, kadınlar kategorisinde ise 140 ülke katılırken Ermenistan, Azerbaycan'la olan gerilimli ilişkilerinden dolayı yarışmaya katılmadı.

Baku Chess Olympiad sayfasından turnuva ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra bu önemli organizasyona önemli bir katkı da Özgür Akman'dan geliyor. Olimpiyat hakkında yorumlar ve satranç dolu sohbetler haberin devamında.

Devamını oku
356 Hits
Ağu
21

Dragon Varyantı

dragon varyantiSicilya Savunması üst düzeyde 1.e4'e karşı en çok tercih edilen savunmadır. 1...c5 ile siyah merkeze piyon getirmez ama beyazın d4 sürüşü ile merkezde piyon barındırmasını da engeller. Sicilya Savunmasının pek çok devam yolu da bulunmaktadır. Bazıları daha keskin, bazıları daha konumsaldır. Bazılarında açılış teorisi uzun iken diğerlerinde daha kısadır. Açılış teorisinin uzun olduğu varyantlar genelde keskindir ve Dragon Varyantı da buna tipik bir örnektir. 1.e4 c5 2.Af3 d6 3.d4 cxd4 4.Axd4 Af6 5.Ac3 g6 ile oluşan Dragon Varyantını inceliyoruz.
Devamını oku
474 Hits
Ağu
17

Satrançta Sistematik Düşünme - 2

sistematik dusunmeÖnceki yazımızda temelde bir ustanın iki şekilde düşündüğünden bahsetmiştik: Tablo ve hesap makinesi olarak. Ustaların bir diğer önemli özelliği rakip hamle yapar yapmaz uyguladıkları yaklaşımdır. Elbette rakibin hamle yapmasından itibaren konumu analiz etmeye başlarsınız ama usta satranççılar öncelikle çok önemli bir soru sorarlar:

"Rakibim bu hamleyi neden yaptı?"

Rakibinizin son hamlesi muhakkak anlamalısınız. Bu noktada size "Etiketlendirme" yöntemini öneriyoruz.

Devamını oku
646 Hits
Ağu
11

Satrançta Sistematik Düşünme - 1

Kendini geliştirmeyi düşünen her satranççı o sihirli formülün peşindedir; "Ne yapsa da mükemmel bir şekilde düşünebilse ve analiz edebilse"

Elbette sihirli formül yok ama binlerce tavsiye var. Bize göre en önemlilerini yazıyoruz. 

Satranç oynarken temelde iki şey yaparız.

1) Güzel bir tablo çizeriz. Satrançta kitap okumuş, eğitim almış veya eğitim cdlerini dinlemiş oyuncularda belli bir güzellik anlayışı oluşur. Taşların nerelerde güzel durduğunu bilir. Bu güzellik anlayışına dayanarak da tahtada taşlarıyla güzel bir tablo oluşturmaya çalışır. Hislerinizle hareket edebilirsiniz.
Devamını oku
806 Hits
Ağu
09

Bastır Parayı Carlsen'le Şampiyonluk Maçı Yap

carlsen paraTehlikenin farkında mısınız? Satrancı yaygınlaştırıyoruz derken adeta bir sirk gösterisi haline getirmek üzereler. Kısa bir süre önce zamanında satranca büyük saygınlık kazandıran Rusya Federasyonu tarafından verilen bir teklif büyük şaşkınlık yarattı. Teklifin detaylarını anlatacağız ama eğer kabul edilirse seviyeniz ne olursa olsun Carlsen ile Dünya Şampiyonluğu Maçı yapma fırsatını elde edeceksiniz!

Etiket:
Devamını oku
523 Hits
Ağu
03

Taşların Günümüzdeki Değerlerinin Kaynağı

taslarin degerleriSatrançta taşların değerlerini her satranççı bilir. 1, 3, 5, 9 puanları oldukça sadedir ve hesaplamayı kolaylaştırır. Önceki yazımızda taşların tarih içerisinde nasıl farklı puanlandığını anlatmıştık. Öyle karışıktı ki oyun esnasında ciddi hesaplama gerektiriyordu. Peki günümüzdeki kullanışlı puanlama sisteminin kaynağı nedir. Edward Winter konu ile ilgili yazıları şu şekilde derlemiş.

1942 yılında Reuben Fine'nın yayınladığı "Chess The Easy Way" kitabında şöyle yazılmış:

"Satrançta altı değişik taş olduğu için değişimlerin yararlı mı yararsız mı olduğunu anlamak amacıyla taş değer tablosu oluşturmak gereklidir. Böyle bir tablo elemanter matlar (Kale mat edebilir, fil ve at mat edemez) ve pratik sayesinde belirlenmiştir:
Etiket:
Devamını oku
396 Hits
Tem
29

Satrançta İlerlemek İçin 10 Emir

Bazıları benzer imkanlara sahip olmasına rağmen diğerlerinden çok daha başarılı oluyor. Elbette bu potansiyelin verimli kullanılması ile alakalı. Aşağıdaki tavsiyeler size eksiklerinizi gösterecek.

1) Süreklilik

Her konuda olduğu gibi satrançta da süreklilik önemlidir. Belli bir dönem yoğun bir şekilde satranç çalışabilirsiniz ama uzunca bir süre satranca ara vermek çok kötüdür. Her dönem çok yoğun çalışamıyor olabilirsiniz ama ne olursa olsun her gün satrançla az da olsa ilgilenmelisiniz. Her gün çalıştığınızda her gün bir tuğlanın üstüne bir tuğla daha koymaktasınızdır. Öte yandan çalışmadığınız her gün duvardan iki tuğla indirmek anlamına gelir. Çok çalışıp duvara tuğla ekleyemiyorsanız da tuğlaların eksilmesini önlemek için biraz olsa da ilgilenmek önemli bir artıdır.
Devamını oku
859 Hits
Tem
26

Kötü Yolda Giden 5 Tip Satranççı

1) “Ben zaten biliyorum” tarzı oyuncular.

Bu daha çok başlangıç düzeyindeki satranççılarda olur. Belki biraz satranç stratejisi ve taktiği öğrendiklerinde bir anda her şeyi bildiklerini zannederler. Herhangi tavsiyeyi kabul etmezler ve artık herhangi bir kaynağı takip ederek de kendilerini geliştirmek istemezler. Açılışları da iyi bildiklerini düşünürler ve değişik açılışlar oynamayı da düşünmezler çünkü en iyisini keşfetmişlerdir!

cocuklar satranc
Devamını oku
999 Hits
Tem
23

Satrançta Taşların Değerleri: Vezir = 22.75 puan, Kale = 14 puan

satranc taslariSatrançta taşların değerlerini herkes bilir: Piyon = 1, Fil = 3, At= 3, Kale = 5, Vezir = 9 Peki bu değerler nasıl belirlendi hiç düşündünüz mü? Elbette satrancın ilk yıllarında taşların değerlerine hakim olan hakim olan azdı. Elbette Kalenin, fil veya attan değerli olduklarını biliyorlardı ama Vezire karşı hangi hafif aletler alınabilir konusu belirsizdi. Masa başında elbette denemeler yapılıyordu ama sonuçlar tam aydınlatıcı olmaktan henüz uzaktı. Ancak usta oyuncular arttıkça satranç taşlarının değerleri daha iyi anlaşılmaya başlandı ama puan olarak değerlendirmeler günümüzden çok uzaktı.

Devamını oku
782 Hits
Tem
22

Satrançta Az Bilinen Altın Tavsiyeler

Satranç oynamayı öğrendikten sonra gerek eğitim videolarındaki gerek satranç kitaplarındaki bazı tavsiyeler ile oyun gücümüzü, anlayışımızı artırmaya çalışırız. Örneğin açılışta veziri erken çıkma, aynı aletle iki kez oynama, rokunu çabuk gibi tavsiyeler.

Aşağıda az bilinen bazı önemli tavsiyeleri ve yanlış anlaşılan tavsiyeleri yazdık.

1) Açılışta veziri erken çıkma, aynı aletle iki kez oynama

Bu tür tavsiyelerin arkasından hep "Eğer iyi bir sebebin varsa yapabilirsin" uyarısı eklenmelidir. Dünya Şampiyonu simultane gösterisinde büyük bir hata yaptığını farkeder. Rakibi olan çocuk veziri ile o hamleyi yaparsa kaybedecektir ama yapmaz. Oyundan sonra çocuğa neden o hamleyi yapmadığını sorunca çocuk "Ama öğretmenim açılışta vezirimi erken çıkmamamı söylemişti." der. İyi sebebiniz varsa bu tip tavsiyelere uymak zorunda değilsinizdir.

Devamını oku
814 Hits
Tem
20

İlginç Satranç Rekorları - 1

1) En İyi Maç Oyuncusu

Wiiliam Steinitz 1862 ile 1896 yılı arasında 27 maç yaptı ve 27 maçın 25 tanesini kazandı. Bu maçlarda 160 oyun kazandı, 70 tanesini kaybetti ve 57'sinde berabere kaldı.

Wilhelm Steinitz

2) En uzun oyun (hamle olarak)

Nikolic - Arsovic 1989 oyunu 269 hamle sürmüştür. 20 saatlik oyun sonunda oyun berabere bitmiştir. 200 hamle üzeri olan 10 oyun kayıtlara geçmiştir.

Devamını oku
368 Hits
Tem
18

Satrançta İlerlemek Üzerine 5 Yalan

1) Çok satranç oynarsanız usta olabilirsiniz.

İstanbul Satranç Derneğinde 30 sene boyunca sabahtan akşama kadar sürekli satranç oynamasına rağmen milim bile ilerlemeyen yaşlı amcalar vardı. Elbette satrançta ilerlemenin şartı sahaya çıkmak yani oyun oynamaktır ama yenilgilerden hiç ders almadan ve neden kaybettiğinizi sorgulamadan satrançta ilerleyemezsiniz.

yasli satrancci

Devamını oku
609 Hits
Tem
15

Satrançta Başarılı Olmanın 4 Yolu

botvinnikkasparovkramnikPek çok satranççı elbette satrançta ilerlemenin hayalini kurar. Kahve köşesinde satranç oynayan yaşlı amcalardan biri değilseniz ve satrancın tavladan farklı olduğunun bilincindeyseniz ilerleyebileceğinizi de bilirsiniz. Mesele şu ki nasıl ilerleyeceksiniz?

1) Hedef Belirleyin

Hedef sahibi olmak önemlidir. Hedefiniz ne olursa olsun bunu bir yere yazın ve unutmayın! Ve her gün bu hedefi görebileceğinizden emin olun. Sırf bu hedefinizi yazdığınız için başarı şansınız aratacaktır. Çünkü hedefinizi gördükçe harekete geçme gereğini hissedeceksiniz.
Devamını oku
800 Hits
Tem
14

Yetişkinlerin İyi Satranç Oynayamamasının 10 Sebebi

yasli satrancciPek çok yetişkin satrançta ilerlemenin hayalini kurar ve  çabalamaya girişmeden önce ne kadar ilerleyebileceklerini merak edebilirler. “1600’lük bir oyuncu ne kadar sürede 2000 ratingi aşabilir” gibi sorularla karşılaşırsınız. Genelde cevabım “Çok arzulu genç bir satranççı olsanız ve her şeyinizi satranca verebilseniz bir yaz tatilinde bile olabilirsiniz”dir. Ne var ki yetişkinler için ciddi engeller var.

1) Sorumlulukların Fazlalığı

Yetişkin iş, güç sahibidir, ailesi vardır. 10 yaşındaki çocuktan farklı olarak pek çok konuyla ilgilenmek zorunda. Bu sebeple satranca sıranın gelmesi zaman alır.
Devamını oku
703 Hits