05222017Pzt
Last updateCts, 23 Tem 2016 1pm

marketbanner-1

Nis
23

Neden Satranç Okulu Eğitim CD'lerini Kullanmalı

minecraftDört yaşından başlayarak çocukların yeni eğlencesi oyun oynayanları izlemek. Yaşı kırkı geçenler için de garip değil çünkü eskiden oyun oynayabileceğiniz cihaz sayısı azdı ve biri oynar diğerleri sırasını beklerdi. Üstelik beklerken izlemek bile eğlenceliydi çünkü sonunu bilmediğiniz bir filmi izliyordunuz adeta ve senaryoyu yazan da tam oradaydı! Teknoloji değişiyor ama insanlar bir nesilde tamamen değişmiyor. Ebeveyn iseniz çocuklarınızın oyun oynayanları youtube dünyasında inanılmaz bir tutkuyla izlediğini de fark etmişsinizdir. Hatta şanslıysanız biraz garip de olsa rating alan "Bunu biliyor muydunuz" tarzı ilginç videoları da takip ediyorlardır.

Devamını oku
316 Hits
Şub
22

Minik Mikhail Osipov Satrancın Devlerine Karşı!

3.5 yaşındaki bir çocuğun satranç oynamayı öğrenmesi bile haber iken bu yaşta bir çocuğun iyi satranç oynaması, zorlu soruları çözebilmesi büyük haberdir. Rusya'da çocuk yetenekleri konuk alan şov programına katılan minik Mikhail büyük sempati ve şaşkınlık yarattı. Mikhail, programda sunucuya karşı oynayacağını düşünürken bir anda rakibinin Dünya Şampiyonu Anatoly Karpov olduğunu öğrenince gözlerinde devasa bir şaşkınlık oluşuyor.

Kısa bir sohbetten sonra 10 dakikaya 2 dakika olacak şekilde oynamaya başlıyorlar. Karpov oynadıkları açılışı sorunca Mikhail, "Nimzo Hint Savunması" diye hemen doğru cevabı veriyor. Küçük yetenek kaba hata yapmadan güzel hamlelerle oyuna devam ediyor.

Devamını oku
1306 Hits
Şub
17

Carlsen Nasıl Kazanıyor

 carlsen kirmiziCarlsen'in Wojtaszek karşısındaki oyununu analiz etmeye devam ediyoruz. 1.e4 sürerek Açık Sicilya'ya giren Carlsen açılışta 6.a3 hamlesiyle rakibini şaşırtmıştı. Uzun açılış teorilerinden kaçınan Carlsen yaratıcılığını kullanma fırsatını yakalıyor ve okuyucular için çok öğretici olacak plan ve hamlelerle oyunu kazanıyor. Bu oyun ile merkez stratejilerine ve gelişime farklı açıdan bakacaksınız!

Devamını oku
1175 Hits
Şub
08

Carlsen'den Merkez Dersi

carlsen merkezBüyükustaların hele hele Carlsen'in oyunlarını incelerken bildiğiniz satranç kurallarını adeta unutmalısınız. Satranç tahtasında sadece geçerli olan klasik tavsiyeler olsa olağanüstü oyuncuların çıkması da mümkün olmazdı. İnceleyeceğimiz oyunda Carlsen şaşırtıcı bir karar ile merkezi rakibine teslim ediyor. Merkez önemlidir ama amaç merkez değildir; merkeze sahip olmanın doğurmasını beklediğimiz sonuçlardır! Tata Çelik Turnuvasında Carlsen'in oynadığı bu ilginç oyunu analiz ediyoruz. Oyunu iki bölüm halinde inceleyeceğiz. Özellikle analizleri dikkatli bir şekilde incelemenizi öneririz.

Etiket:
Devamını oku
1191 Hits
Şub
07

Yeğen Morphy, Amca Morphy'ye Karşı

ernest morphyErnest Morphy, yeğeni Morphy'nin en önemli hayranı ve destekçisiydi. Amerika'nın iyi satranççılarından biri olan Ernest Morphy şüphesiz yeğenin iyi bir öğretmeni olmuştu. Amca Morphy satrancını hızla ilerleten Paul'un gücünü Amerika'ya duyurmak için gazete ilanı ile güçlü rakipler bulmaya da çalışmıştı. Amerika'daki güçlü oyuncuları tüm masrafları karşılayacak şekilde davet etmiş ve dikkate değer bir ödül de koymuştu. Ayrıca çeşitli gazete ve dergilere Moprhy'nin oyunlarını yollamıştı.

Kayıtlara baktığımızda Paul Morphy'nin hep kazandığını görürüz. Elbette amca Morphy'nin de kazandığı oyunlar vardır ama asla kayıtlara geçmemiştir. Bazen öyle bir yetenekle karşılaşırsınız ki onu yüceltmekten daha azını yapmanın haksızlık olduğunu düşünürsünüz! Gelelim amca ile yeğenin güzel bir oyununa bakalım.

Devamını oku
717 Hits
Şub
07

Oğul Morphy, Baba Morphy'ye Karşı

morphy baba 1Gelmiş geçmiş en büyük şampiyonlardan biri olan Paul Morphy'nin ailesindeki tüm erkekler satranca meraklıydı. Dede, baba ve amca satranç oynardı. Özellikle amca daha iyi oynardı ve kimse de özellikle Morphy'ye satranç oynamayı öğretmemişti. Satranç oynanan bir ailede Morphy oyunu kendi kendine izleyerek oynamıştı. Bir defasında Babası ile amcası oyunlarını berabere bırakınca müdahale etmiş ve oyunun kazanç olduğunu göstemişti. Bu şekilde de Morphy'nin satranç oynamayı öğrendiği ve satranca büyük yeteneği olduğu ortaya çıkmıştı.

Paul Morphy ve Alonzo Morphy'nin kayda geçmiş 6 ayunu var ve hepsini de Paul Morphy kazanmış. Şüphesiz oğlunun büyük yeteneğinden gurur duyan baba oğlunun güzel kazançlarını kayda almış. Bu ilginç oyunlardan birisini inceliyoruz. Oyun sırasında Paul Morphy henüz 10 yaşında.

Devamını oku
794 Hits
Şub
05

Nasıl Satranç Çalışmalı - 1

Satrançta ilerlemek isteyenlerin ilk sorduğu sorulardan biri budur. Elbette yaşı küçük çocuklar bu soruyu aklına bile getirmez. Doğal olarak satrancı seviyorlarsa yapmak istedikleri oynamak ve kazanmaktır. Satranç eğlencelidir. Bu soruyu soranlar ya yetişkin satranççılardır ve giderek artan sayıda da velilerdir. Özellikle veliler çocuklarına en iyi eğitimi vermenin yollarını ararlar. Eskiden sadece bir oyun olarak düşünülen satranç ne güzel ki Türkiye'de önemli bir spor haline geldi. Eskiden dersini çalış, bırak satrancı diye uyarılan çocuklara artık "Ödevin bittiyse şimdi biraz da satranç çalış veya oyna" denmekte. Pek çok veli çocuğunu bir satranç merkezine veya bir öğretmene emanet ederken bu imkanlara sahip olmayanlar ve hatta olanlar da nasıl iyi bir eğitim alınabileceği konusuna kafa yormakta. Daha önce bazı yazılarımızda genel tavsiyelerde bulunmuştuk ama bu sefer seviye ve yaşa göre tavsiyelerde bulunacağız.

Devamını oku
1167 Hits
Şub
04

Satrançta Sistematik Düşünme - 6

dusunme yontemi"Büyükusta Gibi Düşün" ve ardından gelen sistematik düşünme üzerine yazılan kitaplar iyi analiz yapmanın sadece yetenek değil ama bilgi ve disiplin gerektiren bir konu olduğunu anlatmışlardır. Bir Büyükusta da sıradan bir oyuncu da saniyede bir hamle düşünür. Ama güçlü oyuncu sahip olduğu tecrübe ve sistemli düşünme yöntemleriyle zamanını en iyi hamleler için kullanır. Satranç bir zeka oyunudur ama daha zeki insanlar daha iyi satranç oynar diye bir kural da yoktur. Önemli olan sistematik düşünmeyi kavrayabilmektir. Ve elbette masa başında sportif beceriler de fark yaratır. Çok iyi hesap yapan bir oyuncu sonunu göremediği için bazı devam yollarına girmeye cesaret edemez ama Tal tarzı deli cesaretine sahip olan oyuncular büyük başarılar elde edebilirler. "Şans cesurdan yanadır" lafı pek çok zaman haklıdır çünkü satrançta girişken oynamak önemlidir. İyimser oyuncular da kötümserlere göre daha başarılıdırlar.

Devamını oku
751 Hits
Kas
01

Satrançta Sistematik Düşünme - 5

kasparov dusunurken"Bir taşı korunuyor olması onu istemeyeceğimiz anlamına gelmez" Bu sözü öğrencilerime söyleyebildiğim anlar beni çok mutlu eder çünkü üst düzey bir tavsiyede bulunma fırsatı elde etmiş olurum. Daha önceki derslerde öğrencilerin olası tehditleri görmekte zorlandıklarından bahsetmiştim. Önerdiğim "5 Madde Yöntemi" ise bu sıkıntıya çare bulmaya yönelikti. Öğrenci tehditleri farkettiği zaman bile yararlı bir tehdidi yapmaya çekinebiliyor çünkü "Ben tehdit edersem o da korur" şeklinde düşünüyor. Oysa ki tehditlerde amaç hemen kazanmak olmayabilir. Eğer öncekinden daha iyi bir konum elde edebiliyorsak da bu tatmin edici bir durumdur. Nasıl Roma bir günde kurulmadıysa güçlü oyuncularla oynarken de bir hamlede kazanmayı bekleyemeyiz. Elbette güçlü rakipler nadiren de olsa büyük hatalar yapabilirler ama pek çok zaman da bu büyük hatalar büyük baskılar sonucunda gelir.
Devamını oku
1553 Hits
Eyl
21

Tarihi Olimpiyattan Bir Anı - Rus Ruleti veya h Piyonunun Laneti

ipatov olimpiyatUzun süredir büyük ustaların oyunlarını analiz etmiyorum. Yaklaşık 2100 ELO civarı bir oyun gücüne sahip birisi için hem zor, hem de gayet büyük sorumluluk isteyen olaydır. Haldun Aksel kardeşimin ricası üzerine 42. Bakü Satranç Olimpiyatları'nın son turunda Gürcü Mçedlishvili ile sporcumuz İpatov arasındaki oyunu analiz etmek kararına geldim. Umarım beğenirsiniz.

Her bir oyunda önemli husus oyun öncesi psikolojik durum ve özellikle de takım turnuvalarının mantığı gereği arkadaşları HİSSETMEKdir. Bu oyundaki PSKOLOJİK GERGİNLİK HAD SAYFADA İDİ. Zira kazanan taraf TARİHİ BAŞARI yakalamış olacaktı. Bir tarafta önceki turda Nakamura gibi bir devi yıkmış Mçedlishvili, diğer tarafta da soğukkanlılığı ön plana çıkaran ekolde yetişmiş İpatov. Türkiye için oynaması bu soğukkanlılığa Türk çoşgusu da katmış olacak ki, bu oyunda İpatov bıçak ağzı risklere giderek oyunu kazanmıştır. Evet bu kadar ön söz yeterli ve başlayalım.
Devamını oku
1536 Hits
Eyl
18

Tarihi Oyun, Tarihi Sonuç!

emre can2016 Bakü Olimpiyatlarında Türkiye olağanüstü başarı elde etti. Bu başarı elbette tüm oyuncuların ortak başarısı. Ama bazı oyunlar vardır ki zaferi kesinleştirir ve bu Olimpiyatta olduğu gibi tarihi bir başarıya imza atar. Son turda Gürcistan ile karşılaşan Türkiye 2.5 - 1.5 kazanarak Olimpiyatta 6. olmayı başardı. Siyah taşlarla GM Gelashvili'yi öğretici biçimde yenen GM Emre Can adeta tahtada strateji dersi verdi. 10 yıl öncesinde Türkiye'nin seçkin oyuncuları ile maçlar yapan Gürcü oyuncular oyuncularımıza şans vermezlerdi. Aradan geçen yılları Türkiye iyi değerlendirdi ve bu olağanüstü sonucu elde etti. Gelashvili - Can oyununu stratejik olarak fazla analize girmeden sizin için analiz ettik.
Devamını oku
1355 Hits
Eyl
14

Kramnik'ten Harika Oyun!

Kramnikten harika oyunUzunca bir süredir Olimpiyat Şampiyonu olamayan Rusya Bakü'deki yarışmaya birinci sırada başladı ama yine umduğunu bulamadı. Karjakin, Kramnik, Tomashevsky, Nepomniatchi ve Grishchuk'tan oluşan takım üçüncülükle yetindi. Takım bekleneni veremese de Eski Dünya Şampiyonu Vladimir Kramnik 8 turda 6.5 puan ve 2903 performans ile 9.3 rating kazandı. Son yıllarda daha mücadeleci oynayan Kramnik, son turda GM Vocatura'ya karşı oyunsonu oynamayı tercih etti ve çok öğretici biçimde kazandı. Hem konumsal değerlendirme hem de taktik açıdan bu ilginç oyunu sizlerle paylaşıyoruz.
Devamını oku
1604 Hits
Eyl
14

Satrançta Sistematik Düşünme - 4

satranc stratejiŞAT yöntemine önceki derste değinmiştik. Bu yöntem en üst düzey oyuncuların da kullandığı bir yöntemdir. Elbette seviye yükseldikçe analizin derinliği ve doğruluğu artmaktadır. Oyuncu sadece kendi hamlelerinde değil ama rakibin hamlesi için ve zorunlu hamleler devam ettiği sürece tüm hamlelerde ŞAT (Şah çekiş, alış, tehdit) yöntemini uygulamalıdır.

1700 - 1800 UKD altı oyuncularda yaşanan en önemli sıkıntılardan birisi oyuncuların özellikle yehdit hamlelerine yeterince dikkat etmemesidir. Satranç oynarken temelde iki şey yaptığımızdan bahsetmiştik; güzel tablo çizmek ve hesap makinesi olmak. Her ne kadar oyuncu hesaplamanın öneminin farkında olsa da bazen kendini tablo şeklinde oynamaya kanalize eder çünkü ŞAT'ı yaptığını düşünmüştür. Oysa ki çok kritik bir tehdit hamlesi gözünden kaçar!
Devamını oku
1331 Hits
Eyl
08

Satrançta Sistematik Düşünme - 3

sistematik dusunme 2Önceki yazımızda rakibin hamlesini anlamanın öneminden bahsetmiştik. Bunu iyi çözümledikten sonra yine ilk yazımızda bahsettiğimiz gibi iki türlü düşünme yolu bulunmakta: 1) Güzel tablo çizmek. 2) Hesap makinesi olmak.

Öncelik hesap makinesi olmaktadır. Rakibin taktik fikirlerini de anladıktan sonra siz de hesap yapmalısınız. Temel hesap yapma yöntemimiz ise ŞAT'dir. Eğitim cdlerimizde sıklıkla bahsettiğimiz bu yöntem tüm güçlü oyuncular tarafından kullanılır.

Devamını oku
1424 Hits
Eyl
07

Yumruklanmaya Uygun Bir Surat

carlsen kucukAzerbaycan, Bakü'de oynanmakta olan Olimpiyatların ikinci turunda Carlsen'in açılış tercihi herkesi şaşkınlığa uğrattı. Carlsen tur öncesi hangi açılışı yapacağını takım arkadaşlarına söyleyince Hammer'in ilk düşüncesi Carlsen'in suratına bakıp "Yumruk yemeye ne kadar da uygun bir yüzü var." olmuş. Carlsen uzun açılış teorilerinden kaçınan bir oyuncu ama ikinci turda Büyükusta Hossain'e karşı yaptığı ilk hamle uzunca bir süre unutulmayacaktır. Oyuna zamanında Nimzowitsch'in oynadığı ama kendine pek taraftar bulamayan 1.e3 hamlesi ile başlıyor. Şu anda düşük rakip ortalamasına karşı 4 turda 3 puan alabilen Carlsen olimpiyatlarda genelde kötü bir performans göstermekte. Haberin devamında oyunu anazli olarak inceleyebilirsiniz.

Devamını oku
892 Hits
Eyl
03

Olimpiyatlara Türkiye'den Bakış

ozgur akman sliem citak ataman42. Satranç Olimpiyatı tüm heyecanı ile Azerbaycan, Bakü'de başladı. Belki de  en görkemlisi olan bu Olimpiyata 13.3 milyon avro harcandığı söylenmekte. Azerbaycan'daki büyük ilgi satrancı adeta ülkenin en önemli gündem maddesi haline getirmiş durumda. Açık kategoride 180, kadınlar kategorisinde ise 140 ülke katılırken Ermenistan, Azerbaycan'la olan gerilimli ilişkilerinden dolayı yarışmaya katılmadı.

Baku Chess Olympiad sayfasından turnuva ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra bu önemli organizasyona önemli bir katkı da Özgür Akman'dan geliyor. Olimpiyat hakkında yorumlar ve satranç dolu sohbetler haberin devamında.

Devamını oku
633 Hits
Ağu
21

Dragon Varyantı

dragon varyantiSicilya Savunması üst düzeyde 1.e4'e karşı en çok tercih edilen savunmadır. 1...c5 ile siyah merkeze piyon getirmez ama beyazın d4 sürüşü ile merkezde piyon barındırmasını da engeller. Sicilya Savunmasının pek çok devam yolu da bulunmaktadır. Bazıları daha keskin, bazıları daha konumsaldır. Bazılarında açılış teorisi uzun iken diğerlerinde daha kısadır. Açılış teorisinin uzun olduğu varyantlar genelde keskindir ve Dragon Varyantı da buna tipik bir örnektir. 1.e4 c5 2.Af3 d6 3.d4 cxd4 4.Axd4 Af6 5.Ac3 g6 ile oluşan Dragon Varyantını inceliyoruz.
Devamını oku
773 Hits
Ağu
17

Satrançta Sistematik Düşünme - 2

sistematik dusunmeÖnceki yazımızda temelde bir ustanın iki şekilde düşündüğünden bahsetmiştik: Tablo ve hesap makinesi olarak. Ustaların bir diğer önemli özelliği rakip hamle yapar yapmaz uyguladıkları yaklaşımdır. Elbette rakibin hamle yapmasından itibaren konumu analiz etmeye başlarsınız ama usta satranççılar öncelikle çok önemli bir soru sorarlar:

"Rakibim bu hamleyi neden yaptı?"

Rakibinizin son hamlesi muhakkak anlamalısınız. Bu noktada size "Etiketlendirme" yöntemini öneriyoruz.

Devamını oku
1088 Hits
Ağu
11

Satrançta Sistematik Düşünme - 1

Kendini geliştirmeyi düşünen her satranççı o sihirli formülün peşindedir; "Ne yapsa da mükemmel bir şekilde düşünebilse ve analiz edebilse"

Elbette sihirli formül yok ama binlerce tavsiye var. Bize göre en önemlilerini yazıyoruz. 

Satranç oynarken temelde iki şey yaparız.

1) Güzel bir tablo çizeriz. Satrançta kitap okumuş, eğitim almış veya eğitim cdlerini dinlemiş oyuncularda belli bir güzellik anlayışı oluşur. Taşların nerelerde güzel durduğunu bilir. Bu güzellik anlayışına dayanarak da tahtada taşlarıyla güzel bir tablo oluşturmaya çalışır. Hislerinizle hareket edebilirsiniz.
Devamını oku
1401 Hits
Ağu
09

Bastır Parayı Carlsen'le Şampiyonluk Maçı Yap

carlsen paraTehlikenin farkında mısınız? Satrancı yaygınlaştırıyoruz derken adeta bir sirk gösterisi haline getirmek üzereler. Kısa bir süre önce zamanında satranca büyük saygınlık kazandıran Rusya Federasyonu tarafından verilen bir teklif büyük şaşkınlık yarattı. Teklifin detaylarını anlatacağız ama eğer kabul edilirse seviyeniz ne olursa olsun Carlsen ile Dünya Şampiyonluğu Maçı yapma fırsatını elde edeceksiniz!

Etiket:
Devamını oku
832 Hits
Joomla SEF URLs by Artio

Örnek Satranç Dersleri

  • DERS 1

  • DERS 2

  • DERS 3

  • DERS 4

  • DERS 5

 

 

satranç takımları panoları