Satrançta Sistematik Düşünme – 3

Satrançta Sistematik Düşünme – 3

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Önceki yazımızda rakibin hamlesini anlamanın öneminden bahsetmiştik. Bunu iyi çözümledikten sonra yine ilk yazımızda bahsettiğimiz gibi iki türlü düşünme yolu bulunmakta: 1) Güzel tablo çizmek. 2) Hesap makinesi olmak.

Öncelik hesap makinesi olmaktadır. Rakibin taktik fikirlerini de anladıktan sonra siz de hesap yapmalısınız. Temel hesap yapma yöntemimiz ise ŞAT’dir. Eğitim cdlerimizde sıklıkla bahsettiğimiz bu yöntem tüm güçlü oyuncular tarafından kullanılır.

Şah Çekiş
Alış
Tehdit

Yeterince eğitim almamış oyuncular bir konumda hesaplama yaparken nelere dikkat edeceğini bilmez. Konumda rastgele hamlelere bakmaktadır. Üstelik bazen bir tablo hamlesine (mesela bir gelişim) bakarken bazen de bir tehdit hamlesine bakabilir. Sistematik olarak analiz yapmaz veya yapamaz. Sistematik düşünme gerekli olduğu gibi sistematik analiz de elbette gereklidir.

Satrançta kazanmanın yolu elbette rakibin kaba hatalarını saymazsak rakibi kötü konuma sürüklemektir. Bunu yapmak için de satranç tahtasında zorlayıcı hamleleri kullanırsınız. Kendi sahanızda rakibi zorlamadan bekleyerek normal şartlarda oyunu kazanmayı beklemeyin.

Rakibi zorlamanın yolu da ŞAT yönteminden geçer.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Şah Çekiş

Rakibi şah çektiğinizde verilebilecek cevaplar sınırlıdır. Yani rakibi belli bir konuma sürüklemiş olursunuz. Ve elbette sürükleyip sürüklememek size kalmıştır. Şah çekişten sonra örneğin bir çifte tehditle alet kazanıyorsanız bu zaten genelde iyidir. Ama öte yandan siz şah çektikten sonra rakip sıkışık veya pasif konuma geçiyorsa bu sebeple de şah çekiş tercih edilebilir.

Alış

Satrançta temel amacımız rakibin taşlarını yemektir. Esasen şahı mat etmek de oyunu bir anlamda kestirmeden kazanmaktır. Mattan sonra oyun devam etmez çünkü eğer olabilseydi mat bir sonraki hamlede şahın yenebilmesi ile sonuçlanırdı. Sonuçta rakibin taşları azaldıkça taş olarak üstünlük elde ettikçe kazanma şansımız artar. Öte yandan taş olarak üstünlük elde etmesek de alış hamleleri oyunu belli bir yöne sürüklemek demektir. Değişimler bizim kontrolümüzde ise oluşacak konuma girip girmemek bizim kontrolümüzdedir. Bu sebeple alış hamleleri muhakkak hesaplanmalıdır.

Tehditler

Satranç temel de bir tehdit oyunudur. Rakibin karşı koyamayacağı tehditler oluşturunca oyunu kazanırız. Elbette çifte tehdit gibi yöntemler önemli taktiklerdir. Bununla beraber her tehdit ile bir şey kazanmayı beklemeyiz. Eğer yaptığımız tehdit bizi öncekinden daha iyi konuma getiriyorsa bu yine tehdit yapmak için yeterli sebeptir. Sonuçta yapılan tehditlerle tablomuzu güzelleştirirken rakibin tablosunu da kötüleştirmiş oluruz.


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Kategoriler
Makaleler
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir