01242017Sal
Last updateCts, 23 Tem 2016 1pm

marketbanner-1

Kas
01

Satrançta Sistematik Düşünme - 5

kasparov dusunurken"Bir taşı korunuyor olması onu istemeyeceğimiz anlamına gelmez" Bu sözü öğrencilerime söyleyebildiğim anlar beni çok mutlu eder çünkü üst düzey bir tavsiyede bulunma fırsatı elde etmiş olurum. Daha önceki derslerde öğrencilerin olası tehditleri görmekte zorlandıklarından bahsetmiştim. Önerdiğim "5 Madde Yöntemi" ise bu sıkıntıya çare bulmaya yönelikti. Öğrenci tehditleri farkettiği zaman bile yararlı bir tehdidi yapmaya çekinebiliyor çünkü "Ben tehdit edersem o da korur" şeklinde düşünüyor. Oysa ki tehditlerde amaç hemen kazanmak olmayabilir. Eğer öncekinden daha iyi bir konum elde edebiliyorsak da bu tatmin edici bir durumdur. Nasıl Roma bir günde kurulmadıysa güçlü oyuncularla oynarken de bir hamlede kazanmayı bekleyemeyiz. Elbette güçlü rakipler nadiren de olsa büyük hatalar yapabilirler ama pek çok zaman da bu büyük hatalar büyük baskılar sonucunda gelir.
Devamını oku
942 Hits
Eyl
18

Tarihi Oyun, Tarihi Sonuç!

emre can2016 Bakü Olimpiyatlarında Türkiye olağanüstü başarı elde etti. Bu başarı elbette tüm oyuncuların ortak başarısı. Ama bazı oyunlar vardır ki zaferi kesinleştirir ve bu Olimpiyatta olduğu gibi tarihi bir başarıya imza atar. Son turda Gürcistan ile karşılaşan Türkiye 2.5 - 1.5 kazanarak Olimpiyatta 6. olmayı başardı. Siyah taşlarla GM Gelashvili'yi öğretici biçimde yenen GM Emre Can adeta tahtada strateji dersi verdi. 10 yıl öncesinde Türkiye'nin seçkin oyuncuları ile maçlar yapan Gürcü oyuncular oyuncularımıza şans vermezlerdi. Aradan geçen yılları Türkiye iyi değerlendirdi ve bu olağanüstü sonucu elde etti. Gelashvili - Can oyununu stratejik olarak fazla analize girmeden sizin için analiz ettik.
Devamını oku
963 Hits
Eyl
14

Kramnik'ten Harika Oyun!

Kramnikten harika oyunUzunca bir süredir Olimpiyat Şampiyonu olamayan Rusya Bakü'deki yarışmaya birinci sırada başladı ama yine umduğunu bulamadı. Karjakin, Kramnik, Tomashevsky, Nepomniatchi ve Grishchuk'tan oluşan takım üçüncülükle yetindi. Takım bekleneni veremese de Eski Dünya Şampiyonu Vladimir Kramnik 8 turda 6.5 puan ve 2903 performans ile 9.3 rating kazandı. Son yıllarda daha mücadeleci oynayan Kramnik, son turda GM Vocatura'ya karşı oyunsonu oynamayı tercih etti ve çok öğretici biçimde kazandı. Hem konumsal değerlendirme hem de taktik açıdan bu ilginç oyunu sizlerle paylaşıyoruz.
Devamını oku
1107 Hits
Eyl
14

Satrançta Sistematik Düşünme - 4

satranc stratejiŞAT yöntemine önceki derste değinmiştik. Bu yöntem en üst düzey oyuncuların da kullandığı bir yöntemdir. Elbette seviye yükseldikçe analizin derinliği ve doğruluğu artmaktadır. Oyuncu sadece kendi hamlelerinde değil ama rakibin hamlesi için ve zorunlu hamleler devam ettiği sürece tüm hamlelerde ŞAT (Şah çekiş, alış, tehdit) yöntemini uygulamalıdır.

1700 - 1800 UKD altı oyuncularda yaşanan en önemli sıkıntılardan birisi oyuncuların özellikle yehdit hamlelerine yeterince dikkat etmemesidir. Satranç oynarken temelde iki şey yaptığımızdan bahsetmiştik; güzel tablo çizmek ve hesap makinesi olmak. Her ne kadar oyuncu hesaplamanın öneminin farkında olsa da bazen kendini tablo şeklinde oynamaya kanalize eder çünkü ŞAT'ı yaptığını düşünmüştür. Oysa ki çok kritik bir tehdit hamlesi gözünden kaçar!
Devamını oku
876 Hits
Eyl
08

Satrançta Sistematik Düşünme - 3

sistematik dusunme 2Önceki yazımızda rakibin hamlesini anlamanın öneminden bahsetmiştik. Bunu iyi çözümledikten sonra yine ilk yazımızda bahsettiğimiz gibi iki türlü düşünme yolu bulunmakta: 1) Güzel tablo çizmek. 2) Hesap makinesi olmak.

Öncelik hesap makinesi olmaktadır. Rakibin taktik fikirlerini de anladıktan sonra siz de hesap yapmalısınız. Temel hesap yapma yöntemimiz ise ŞAT'dir. Eğitim cdlerimizde sıklıkla bahsettiğimiz bu yöntem tüm güçlü oyuncular tarafından kullanılır.

Devamını oku
952 Hits
Joomla SEF URLs by Artio

Örnek Satranç Dersleri

  • DERS 1

  • DERS 2

  • DERS 3

  • DERS 4

  • DERS 5

 

 

satranç takımları panoları