04282017Cu
Last updateCts, 23 Tem 2016 1pm

marketbanner-1

yenibaslayanlar ortaseviye ileriseviye
satranctaktik satrancacilislari kasparov

Satranç Sözlüğü

10 Dakikada Ders (9)

ohamlemi ufak

Bir satranç antrenörü olarak 1400-1800 arası bir öğrenciye sadece 10 dakika birşeyler anlatabilme şansım olsa ne anlatırdım? Açılış kesinlikle anlatmam. Oyunsonu önemli ama 10 dakika yeterli değil! Ben daha iyi düşünmesini sağlayacak ve kaba hatalar yapmasını önleyecek bir yöntemi anlatırdım. Şu  cümle rakibin hamlesini görüp hata yaptığınızı anladığınızda aklınızda geçiyordur eminim  "Aa o hamle mi vardı? Bu basit hamleyi nasıl görmedim!"   Bu 10 dakikalık derste amacım bu lafı size mümkün olduğunca az söyletmek.

obezite-ufak Bu dersimizde satranççıların çok önemli bir sorununa parmak basmak istiyoruz: Obezite! Çağımızı kuşatan bu tehlike meaalesef satranç oyuncularını da ciddi bir şekilde tehdit etmekte. Özellikle 8-14 yaş arasındaki oyuncuları incelediğimizde ciddi bir yeme sorunu hemen göze çarpıyor. Velilerin, antrenörlerin ve sporcuların bu sorun karşısında çok dikkatli olup önlem almaları lazım! Haberin devamında sorunun temelleri ve çaresi anlatılmakta.

vezirin cikisi 1 ufak

Vezirin ne zaman oyuna sokulması gerektiği satrancını geliştirenler için kafa karıştırıcı olabilir. Bronstein satranç simultanesi verirken oynadığı çocuklardan biri açılışta veziri ile hamle yaparak taş kazanma fırsatını değerlendirmez. Bronstein oyun sonrasında neden vezir hamlesini oynamadığını sorunca çocuk "Açılışta veziri erken çıkmak kötüdür!" diye cevap verir. Vezirin oyuna erken girdiği konumları inceliyoruz.

kizgin-kiz-ufak

Satranç oynarken temelde satranççılar iki şey yaparlar: Güzel bir satranç tablosu oluşturmak ve hesap yapmak. Satranç tahtasında güzellik vardır. Bu güzellik sadece varyantlara duyulan hayranlık değil ama doğrudan estetik bir anlayışın ürünü olan güzelliktir. Belli bir düzeye gelmiş ve ustaların oyunlarını inceleyen oyuncularda güzellik anlayışı olur. En basitinden eminiz ki sizi kenardan gelişen atlar rahatsız eder ve tahtadaki güzelliği bozar.Ssatranç tahtasında güzel bir konum yaratırken duyguların önemi vardır. Öte yandan işin hesap kısmına geçince duygusallık sorun olabilir.

satrancta-plan-7"En kötü plan bile plansızlıktan iyidir" ünlü sözdür. Hiç yoktan iyi ama biz yine de satrançta güzel plan yapalım. Her konuda olduğu gibi yine bize yol gösterecek bazı kurallar ve tavsiyeler var. "Satrançta Plan" dersimizde temel yaklaşımlarımları en basit şekilde anlatıyoruz.

satranc-tehdit-ufak

Satranç oynayan herkes daha iyi oynamak ister. Genelde ilerlemek isteyenlerin çok azı çaba gösterir. En azından Satranç Okulu'ndaki istatistikler siteye girenlerin genelde "Oyun Odası"nı tercih ettiklerini gösteriyor. Sizin gibi bu dersi takip edenler azınlıkta! Bir kısmınız da sıkılıp dersin devamını bile tıklamayacak. Birşeyleri değiştirmek, kendinizi geliştirmek istiyorsanız çaba göstermelisiniz. Bu dersimizde neden yeterince iyi satranç oynamadığınızı göstermeye çalışacağız.

psikoloji

Satrançta psikoloji önemlidir. Sağlam sinirlere sahip olmak masa başındaki performansı artırır. Fischer - Spassky maçında ise had safhada bir psikolojik mücadele yaşanmıştır. Fischer'in bezdiren istekleri Spassky'nin sinirlerini harap eder. Oyun esnasında psikolojik faktörlerin hamlelerimizi olumsuz etkilediğini biliyor muydunuz?

dusunen-adamSatrançta ŞAT (Şah çekiş, alış, tehdit) yöntemi analiz tekniğinin başlangıcı olarak düşünülebilir. Bununla beraber nasıl gereksiz şah çekişler kötüyse alış hamleleri de en az şah gereksiz şah çekişler kadar kötü olabilir. Gerilimli bir konumda hamle bulamayınca "Alayım gitsin!" düşüncesinin ne kadar yanlış olabileceğini örneklerle inceleyeceğiz. Konumuz merkezdeki piyon değişimleri üzerine. Özellikle merkezde piyon değişimi yapmadan önce 2 hatta 3 kez düşünün deriz!

merkez 1

Satrançta merkez stratejisiyle ilgili pek çok ders bulunmakta. Yeni başlayanlara ilk öğretilen şeylerden biri merkezin önemidir. Merkez konusu o kadar önemlidir ki üst düzey öğrenciler bile sürekli bu konuyu tekrarlamak zorundadırlar. Bu dersimizde size basit ama temel merkez bilgileri vereceğiz. Belki de bunları daha önce hiç duymadınız. Bu arada yandaki konumda beyazla ne oynardınız?