01242017Sal
Last updateCts, 23 Tem 2016 1pm

marketbanner-1

yenibaslayanlar ortaseviye ileriseviye
satranctaktik satrancacilislari kasparov

Satranç Sözlüğü

10 Dakikada Açılış (20)

italyan acilisi ufak

İlk dersimizde klasik bir açılışı inceliyoruz: İtalyan Açılışı veya diğer adıyla Giucco Piano (Cukko Piyano diye okunur) Türkçe çevirisi "Sakin Açılış". Ne var ki aslında pek sakin olduğu söylenemez. İlk defa Damiano tarafından kayda alınmış. Satrancını geliştirmek isteyen her satranççının muhakkak bu açılışı denemesi gerekir. Biz de size bu açılışı 10 dakikada anlatmaya çalışacağız.

iki-at-savunmasi-ufak

1.e4 e5 2.Af3 Ac6 3. Fc4 Af6 İtalyan Açılışı'nda İki At Savunması'dır. Siyah 3...Fc5 yerine 3...Af6 oynayarak beyazın e4 piyonuna saldırır. Beyazın cevabı pasif savunma yapmak yerine 4.Ag5 ile siyahın hassas f7 piyonun saldırmak olabilir. 10 dakikada yeni başlayan satranççılar için ilginç olabilecek bu devam yolunu beyazla incelemeye ne dersiniz?

caro-kann-ufakCaro Kann Savunması sağlamcı satranç oyuncuları için birebirdir. 1.e4 c6 2.d4 d5 ile başlayan konumu yandaki diyagramda görüyorsunuz. Siyah beyazın e4 merkez piyonunu d5 karesinde karşılamakta. Siyah bu savunmada sıklıkla c8 filini dışarı çıkmaya çalışır. Akıllıca çünkü siyahın piyonları beyaz karelerdeyken fili Fransız Savunması'nda olduğu gibi içerde tutmak istemeyiz.

fransiz-1-ufak1.e4 e6 2.d4 d5 (bkz diyagram) Fransız Savunması olarak bilinir. Sıkışık konumlara götürebilmekle berabere siyah rakip merkeze baskı yapma şansı verir. Özellikle başlangıç seviyesinde 1.e4 hamlesibe 1..e5 bekleyen beyazlar için can sıkıcı bir tercih olabilir. Size yine temel fikirlerle 10 dakikada bir açılış öğrenme fırsatı sunuyoruz. Merak edenler için ders haberin devamında.

iskandinav-1-ufak1.e4 d5 İskandinav Savunması olarak bilinir. 2.exd5 sonrasında inceleyeceğimiz devam yolu 2...Af6. Yandaki diyagramda da gördüğünüz varyant siyahlara oldukça ilginç imkanlar veriyor. Haberin devamında dersi inceleyebilirsiniz.

iskoc-gambiti-ufak1.e4 e5 2.Af3 Ac6 3.d4 exd4 4.Fc4 İskoç Gambiti olarak bilinir. Pek çok gambitte olduğu gibi amaç hızlı gelişim ve merkezde üstünlük elde etmek. Siyahın ana hamleleri 4...Fc5 ve 4...Af6. İskoç Gambiti'nin ilk dersinde yan devam yollarını inceliyoruz. Bakılacak hamleler 4...Fb4, 4...d6, 4...Fe7 ve 4...Aa5 Satranç tahtasında macerayı ve aktif oyunu seviyorsanız İskoç Gambiti tam size göre olabilir.

iskoc-gambiti-4-ufakİskoç Gambiti'ne ikinci ders ile devam ediyoruz. 1.e4 e5 2.Af3 Ac6 3.d4 exd4 4.Fc4 Af6 inceleyeceğimiz varyant. Siyah gelişim hamlesiyle devam ediyor. Beyazın cevabı 5.0-0 ve yine hızlı gelişim ile siyahları zor durumda bırakmak.

 iskoc-gambiti-7-ufakİskoç Gambiti'ni üçüncü bölüm ile bitiriyoruz. 1.e4 e5 2.Af3 Ac6 3.d4 exd4 4.Fc4 Fc5 inceleyeceğimiz varyant. Beyaz 5.0-0 Af6 6.e5 d5 7.exf6 dxc4 ile Max Lange Atak olarak adlandırılan devam yoluna giriyor. 1910 yılında Marshall ve Capablanca bu varyantı 3 kez oynar. Marshall beyazla 2 kez kazanır ve bir kez de berabere kalır. Varyantın ne kadar tehlikeli olduğu ile ilgili bu size fikir verecektir.

merkez acilisi ufakMerkez Açılışı üst düzeydeki oyuncuların kesinlikle birinci tercihi değil ama belli bir düzeyde rakibe zorluk çıkartacak bir açılıştır. Uzun açılış teorisinden kaçınmak isiyorsanız ve saldırgan oyunu seviyorsanız 1.e4 e5 2.d4 ile oluşan Merkez Açılışı tam size göre olabilir. Beyazlar bu hamle ile Veziri erken sokuyor ama vezir açılışta kesinlikle saldırgan bir güç olabilir.

Fil Açılışı10 Dakikada Açılış serisi devam ediyor. 1.e4 e5 2.Fc4 ile başlayan Fil Açılışı uzun açılış teorisini sevmeyen ve rakiplerini şaşırtmak isteyen satranççılar için harika bir tercih. Üst düzeyde çok tercih edilmemesine rağmen açılış sağlam temellere dayanmakta. Beyaz fırsat bulduğunda f erini de Şah Gambiti'nde olduğu gibi merkez mücadelesine sokma niyetinde. Açılış haberin devamında.